Forskere vil sænke internettets digitale spøgelsesskibe

Webkameraet i stuen kan blive del af et cyberangreb på Nationalbanken. Forskere vil finde de svage punkter.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Dit webkamera i stuen, som skulle give dig tryghed mod indbrud, kan i stedet lukke meget mere kriminelle ind i dit hjem fra hele verden.

Mængden af små såkaldte smart devices som internetforbundne webkameraer, højttalere, varmepumper og tablets i de danske hjem er i voldsom vækst.

Selv om nogle af dem handler om at give større privat tryghed, kan de paradoksalt misbruges til at gøre både dit hjem og resten af samfundet langt mindre sikkert.

Forskere på DTU er i gang med et projekt, som skal skabe nye værktøjer, der kan afsløre de internetforbundne enheder, som er særligt sårbare overfor hackerangreb.

For hvis man ved, hvor de findes og derefter gør dem sikre, har man et vigtigt våben i kampen mod hackerne.

Prognoser har anslået, at der ved udgangen af 2022 var cirka 14,4 milliarder internetforbundne enheder på verdensplan. Det ventes at vokse til cirka 27 milliarder i 2025.

Den åbne dør for hackerne til dit hjem er typisk for svage adgangskoder til smart devices, eller når folk glemmer at opdatere deres sikkerhedssystemer.

Slipper en ondsindet person ind i dit netværk via enheder som overvågningskameraet, kan de bruge adgangen til at iscenesætte angreb mod meget større mål fra hundredtusindvis af små hackede enheder på én gang.

Det skete for nylig, da både Nationalbanken og syv danske banker blev ramt af et cyberangreb, der lagde deres hjemmesider ned i mange timer.

I det nye projekt på DTU vil lektor Emmanouil Vasilomanolakis udvikle en metode, der kan afsløre "de digitale spøgelsesskibe", som han kalder dem. Inspireret af fortidens spøgelsesskibe, der sejlede rundt uden besætning om bord til at styre dem i land.

Hans mål er at skabe et mere fintmasket sikkerhedsnet, som kan registrere de digitale spøgelsesskibe.

Projektet gennemføres sammen med University of Cambridge og University of Colorado. Sidstnævnte er eksperter i psykologien omkring cybersikkerhed.

- Jo større indsigt vi får i, hvordan mennesker tænker og opfører sig, jo bedre kan vi som forskere finde løsninger, der er nemmere for almindelige mennesker at bruge i stedet for at nogle meget tekniske ting, som i praksis ikke giver megen mening, siger Vasilomanolakis.

Den danske internetudbyder Telenor er partner i projektet.

- Vi vil gerne kunne hjælpe vores kunder til at opdage de her ting, som almindelige mennesker ikke har en jordisk chance for selv at opdage, siger Martin Fejrskov Andersen, Solution Architect hos Telenor.

- Du tror, du løser et lille problem (ved at sætte et overvågningskamera op, red.). Men du ved ikke, hvem der kan se dine billeder, og hvem der får adgang til dit hjem, siger han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.