København og Kyiv vil være venskabsbyer

Københavns overborgmester håber, at Københavns Kommune kan hjælpe med at genopbygge Kyiv.

Det gør indtryk, at Kyiv gerne vil være venskabsby med København, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S). (Arkivfoto). <i>Linda Kastrup/Ritzau Scanpix</i>

Det gør indtryk, at Kyiv gerne vil være venskabsby med København, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S). (Arkivfoto). Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

København og Ukraines hovedstad, Kyiv, arbejder på en aftale om at blive venskabsbyer.

Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Det er Kyivs borgmester, Vitalij Klitsjko, som har rakt ud til Københavns Kommune for at lave en aftale. Det fortæller overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) til Ritzau.

- Formålet er at styrke vores samarbejde, og han understregede også, at Ukraine har behov for støtte fra os. Han skrev til mig i brevet, at vi som storbyer deler nogle af de samme udfordringer, siger hun.

Vitalij Klitsjko skriver ifølge overborgmesteren, at han mener, at de to byer kunne have fordel af at samarbejde om eksempelvis bæredygtig byudvikling.

Københavns Kommune skriver i pressemeddelelsen, at kommunen egentlig er gået væk fra at lave generelle venskabsbyaftaler.

Men på grund af krigen i Ukraine vurderer kommunens økonomiforvaltning, at man kan gøre en undtagelse.

Sophie Hæstorp Andersen siger, at det har gjort indtryk på hende at blive kontaktet af Kyivs borgmester.

- Vi har vurderet, at situationen i Ukraine er en undtagelse, og at det er en mulighed for, at København kan vise sin støtte til Kyiv, siger hun.

Det er planen, at aftalen i første omgang skal gælde i tre år.

Aftalen skal først godkendes i både Kyiv og i Københavns Kommunes borgerrepræsentation.

Københavns Kommune håber, at aftalen med Kyiv kan være et udgangspunkt for, at København kan hjælpe med genopbygningen af byen.

Formålet med at have venskabsbyer er typisk at udveksle kultur, skabe kontakter i andre byer for erhvervslivet og se, hvordan andre kommuner arbejder.

Der er en del danske byer, som har flere venskabsbyer. De fleste venskabsbyer ligger i de nordiske lande eller andre steder i Europa.

Selv om Københavns Kommune er gået væk fra de mere generelle aftaler, så laver kommunen stadig konkrete samarbejder med andre byer. Det kan for eksempel være om byudvikling eller klimatilpasning.

Det forestiller Sophie Hæstorp Andersen sig også, at man kan gøre i det nye samarbejde med Kyiv. Men det vil være på et mere basalt plan, fordi byen først skal genopbygges.

Ifølge overborgmesteren kan det for eksempel være at sende rådgivere til Kyiv, som kan se på, hvordan man kan sikre rensning af spildevand.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.