Mange fravælger velfærdsuddannelser af frygt for ringe arbejdsvilkår

Unge vil have ordentlige arbejdsvilkår og løn, lyder det fra Dansk Sygeplejeråd på baggrund af ny kortlægning.

Forestilling om lav løn og ringe arbejdsvilkår skræmmer mange unge væk fra velfærdsuddannelser som eksempelvis sygeplejerskeuddannelsen. Det viser ny kortlægning fra Danmarks Evalueringsinstitut. (Genrefoto). <i>Henning Bagger/Ritzau Scanpix</i>

Forestilling om lav løn og ringe arbejdsvilkår skræmmer mange unge væk fra velfærdsuddannelser som eksempelvis sygeplejerskeuddannelsen. Det viser ny kortlægning fra Danmarks Evalueringsinstitut. (Genrefoto). Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Forventninger om dårlige arbejdsvilkår og lav løn får mange unge til at droppe at søge ind på såkaldte velfærdsuddannelser.

Det er uddannelser til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver.

Det viser en kortlægning, som Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) står bag.

Instituttet har spurgt 3000 unge, der sidste år overvejede at søge en af de fire uddannelser, men endte med at vælge dem fra.

Hele 73 procent af dem, der overvejede uddannelsen som sygeplejerske, svarer ifølge undersøgelsen, at bekymringer for arbejdsvilkår gjorde udslaget.

For pædagoguddannelsen var det 53 procent, for læreruddannelsen 43 procent, og for uddannelsen til socialrådgiver var det 31 procent.

Mange angiver også, at de fravalgte uddannelsen, fordi lønnen inden for faget er for lav.

Det gælder for eksempel 55 procent af dem, der overvejede uddannelsen som sygeplejerske.

Næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd Dorthe Boe Danbjørg mener, at kortlægningen viser et stort potentiale for at få flere til at vælge sygeplejerskefaget.

- Det har vi virkelig brug for, og derfor skal vi lytte til de svar, som de studerende kommer med. De kan godt se, at det er et fantastisk fag, men vil også have ordentlige arbejdsvilkår og ordentlig løn.

- Derfor bliver politikerne nødt til at gøre det helt tydeligt, at det er en opgave, de forpligter sig til at løse, siger hun i en kommentar.

En lønstrukturkomité kigger i øjeblikket på strukturerne for løn i den offentlige sektor.

Komitéen skulle have afsluttet sit arbejde ved udgangen af 2022. Men det blev udskudt på grund af folketingsvalg.

Komitéens arbejde forventes i stedet at blive afsluttet inden udgangen af juni i år.

Direktør i Danmarks Evalueringsinstitut Christina Barfoed-Høj ser et behov for øget oplysning af de unge om arbejdsvilkår og løn.

Hun understreger, at undersøgelsen ikke forholder sig til "forholdet mellem myte og realitet i de unges forestillinger".

- Men det er oplagt, at vejledning og information om uddannelser og arbejdslivet gerne skal kvalificere de unges forestillinger på en troværdig måde, siger Christina Barfoed-Høj.

- I modsat fald risikerer man, at misforståelser eller upræcise forestillinger skubber nogle unge væk fra en uddannelse og et job, de ellers godt kunne se sig selv i, siger hun i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.