Danmark

Danmarks første fixerum skal bane vej for flere

Efter 10 års venten har Danmark fået det første fixerum i København. Her må stofmisbrugere fixe under tilsyn.

Danmarks første fixerum skal bane vej for flere

- Målet har været langt væk, men nu er det endelig lykkes.

Sådan sagde sundhedsminister Astrid Krag (SF), da hun var med til at åbne Danmarks første fixerum for stofmisbrugere på Vesterbro i København.

Lidt senere fremhævede ministeren, at fixerum gør en forskel for den enkelte narkoman.

- Det kommer til at gøre en stor forskel for de narkomaner, der på en uværdig og uhygiejnisk måde må indtage deres stoffer på gaden, siger hun.

I bygningen på Halmtorvet er der et venterum, hvor brugerne trækker et nummer, hvis der er kø. Det vides endnu ikke, hvor mange der vil lægge deres vej forbi stedet.

I selve fixerummet er der plads til syv-otte stofmisbrugere ad gangen. Det vil sige, at omkring 20 personer kan indtage deres stof i timen. I det lyse rum er der tre pladser med skillevægge, hvor brugerne kan fixe i fred.

Vil brugerne tale sammen, mens de tager deres stof, kan de tage plads ved et langbord, mens der for enden af rummet er en afskærmning, så stofmisbrugere med ødelagte årer i hænder og arme i diskretion kan trække buskerne ned og føre nålen ind i lysken.

Det bliver under tilsyn af sygeplejersker, pædagoger og en læge, der skal hjælpe stofmisbrugerne til et sundere og mere værdigt liv.

Mødet med de enkelte brugere er ifølge sundhedsministeren essentielt for projektet.

- Det bliver forhåbentlig en måde, hvorpå vi kan komme i kontakt med de mest udsatte borgere, som vi ikke kan hjælpe i en tilstrækkelig grad i dag, siger Astrid Krag.

Lokalerne på Halmtorvet er dog kun midlertidige. Fixerummet senere bliver flyttet permanent til Mændenes Hjem.

Kun Odense har også konkrete planer for at oprette fixerum.

- Det er den enkelte kommune, der må vurdere, om der er borgere, der har behov for rummene. Når man ser de positive erfaringer, tror jeg, at flere kommuner vil være interesseret, siger Astrid Krag.

Socialborgmester i København Mikkel Warming (EL) vil dele erfaringerne med andre byer for at lægge pres på dem.

- Jo bedre vores erfaringer er, jo mere vil det sætte pres på andre byer. Vi, der har boet på Vesterbro, er ikke i tvivl om, at rummene er et skridt på vejen, for det hjælper ikke noget at lukke øjne og øre og lukke problemerne ude, siger han .

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.