Udland

Danmarks mand i Libyen: Valg var en festdag

For mange libyere har valgdag været lig festdag. Det har også været en symbolsk dag, siger dansk repræsentant.

Danmarks mand i Libyen: Valg var en festdag

Valget i Libyen lørdag har påvirket den almindelig libyer meget. Det har været en ren festdag for mange - og følelserne kom også frem.

Det fortæller Anders Friborg, der er repræsentationschef for Udenrigsministeriet i den libyske hovedstad, Tripoli. Han har været rundt ved valgsteder siden tidligt lørdag morgen.

- Nogle steder var der folk på over 70, som kom over til os og sagde, at de havde været med sidste gang, der blev stemt i Libyen under kong Idris' tid i midten af 1960'erne. Og de var meget påvirkede, siger Anders Friborg til Ritzau.

Samtidig kalder han også dagen for symbolsk. For efter flere måneder i landet er Anders Friborgs helt klare indtryk, at det betyder noget for libyerne at have medbestemmelse.

- Det virker, som om det er en meget intuitiv fornemmelse for dem at få lov til at stemme og beslutte, hvilke politikere de gerne vil have, siger han.

Ifølge nyhedsbureauet AFP tyder de første optællinger på, at valgdeltagelsen lå på 60 procent. Vælgerne har stemt om, hvem der skal sidde i Nationalforsamlingen. Den kommer til at bestå af 200 mænd og skal blandt andet udpege den nye regeringschef og regering.

Men det er endnu ikke til at sige, om demokratiet på længere sigt får gode levevilkår.

- Det er for tidligt at sige, om demokratiet rodfæster sig i Libyen. Men ser man især på befolkningens engagement i processen, er det meget lovende, mener Anders Friborg.

Han påpeger dog, at det kommer helt an på de politikere, der nu skal til at styre landet:

- Om de kan forvalte tingene på en ordentlig måde, om de kan forsone den østlige og den vestlige del af landet, som bliver helt afgørende for sikkerhedssituationen. Men den libyske befolkning har taget demokratiet til sig, siger han fra den Libyske hovedstad.

Resultatet af lørdagens valg ventes at foreligge om en uge, og herefter er der 10 dage til klager. Der forventes dog at gå flere uger og måske måneder, før nationalforsamlingen træder sammen første gang.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.