Danmark

Danmarks sidste minefelt er ryddet

Danmark bliver helt fri for miner, når den allersidste mine på Skallingen bliver sprængt i stykker torsdag.

Danmarks sidste minefelt er ryddet

Danmark er blevet erklæret fri for miner. For landets allersidste minefelt på halvøen Skallingen vest for Esbjerg er nu ryddet.

Og forhåbentlig betyder det, at der ikke er flere miner at finde i området:

- Man kan aldrig give hundrede procents garanti for, at den sidste mine er væk.

- Men området er ryddet og gennemgået minutiøst, så det lever op til internationale standarder, siger projektchef Erik Willadsen fra Kystdirektoratet, der har stået bag rydningen af mineområdet.

Der er dog en enkelt kendt mine tilbage, men den bliver bortsprængt torsdag af transportminister Henrik Dam Kristensen (S) for at markere, at målet er nået.

- Danmark har stor tradition for at yde støtte ved forskellige minerydningsprojekter over hele verden, og derfor er det glædeligt, at vi nu har sikret, at alle minefelter på dansk jord er fjernet for tid og evighed, siger ministeren.

Kystdirektoratet har siden foråret 2006 og frem til foråret 2012 minutiøst gennemgået områdets strande og klitter for de sidste rester af de mere end 72.000 miner, som den tyske besættelsesmagt placerede på Skallingen som værn mod en invasion fra vest.

Under rydningen er der fundet omtrent 8000 miner eller minedele. En del af minerne var så farlige, at de blev bortsprængt på stedet.

Alene under rydningens sidste fase er der over halvandet år fundet cirka 100 miner eller minedele om dagen.

Med bortsprængningen af den sidste mine har Danmark overholdt sine internationale forpligtelser i henhold til Ottawa-konventionen, hvor Danmark og en række andre lande har forpligtet sig til en fuldstændig destruktion af farlige minefelter på deres territorier.

Det var ellers meningen, at Danmark skulle have færdiggjort arbejdet allerede i 2009, men fristen blev forlænget.

I alt blev der udlagt 1,4 millioner miner på den jyske vestkyst under den tyske besættelse.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.