Udland

Dansk ambassadør: Grækerne frygter euro-exit

Stemningen i Grækenland er præget af usikkerhed og bekymring før søndagens valggyser.

Dansk ambassadør: Grækerne frygter euro-exit

Søndag går grækerne igen til valg. Et valg der betegnes som et af de mest afgørende i landets historie.

Det handler nemlig ikke bare om, hvem der skal have regeringsmagten. Det er også et valg om Grækenlands fremtid i euro-samarbejdet.

Ender valggyseren med at, grækerne går imod de partier, som bakker op om de barske spareplaner, der er aftalt med EU for at redde Grækenland fra en statsbankerot, kan det betyde, at grækerne må forlade eurosamarbejdet.

Og det er en stor frygt hos rigtigt mange grækere, fortæller Danmarks ambassadør i Grækenland, Tom Nørring, der tydeligt mærker, at stemningen i landet er præget af valgets store betydning.

- Stemningen blandt grækerne er usikker og bekymret. Det kommer helt klart til udtryk i private samtaler ved middagsselskaber, til frokost og på café. Samtaleemnet er: Hvad kommer der til at ske efter valget?, fortæller han.

- Befolkningens største frygt er jo, hvad der sker, hvis man ikke kan blive i eruo-zonen og lander i total økonomisk kaos. Grækerne frygter simpelthen, at hele deres eksistensgrundlag forsvinder under dem, siger han fra ambassaden i Athen.

Den græske befolkning har allerede mærket konsekvenserne af en slem recession med voksende ledighed og skrappe spareplaner. Og de frygter, at situationen forværres yderligere efter valget.

- Et eksempel er en almindelig offentligt ansat, der har haft et udmærket job, men har være udsat for lønnedgang på 30 procent, mens momsen er sat op, pensionen er blevet beskåret, pensionsalderen er sat op, og flere i familien er arbejdsløse, siger Nørring.

- Så kan man jo godt se, hvorfor de frygter yderligere stramninger. De kender allerede til arbejdsløshed, formindskede indtægter og formindsket værdi af pensioner. Mange frygter, at det bliver værre, og at de kommer endnu længere ud over afgrunden, tilføjer han.

Præcis som ved det forrige valg, er der intet parti, som står til at få flertal, hvis man skal tro meningsmålingerne.

Her ligger det konservative Nyt Demokrati og det stærkt EU- og eurokritiske venstrefløjsparti Syriza side om side, men begge partier vil være afhængige af allierede i det nye parlament.

Syriza lover vælgerne at afvise den redningspakke, som Grækenland har aftalt med IMF, Den Internationale Valutafond og de øvrige eurolande.

Redningspakken er stærkt upopulær blandt grækerne, da den har ført til store offentlige nedskæringer og mange arbejdsløse.

De konservatives partileder Samaras lover vælgerne, at han vil genforhandle dele af de betingelser, EU og IMF har stillet for at yde Grækenland lån på næsten 1000 milliarder kroner, der skal forhindre, at Grækenland går statsbankerot.

Der har af flere omgange været optøjer i Athen og andre store græske byer i kølvandet på nedskæringerne og den kaotiske politiske situation i landet. Mange frygter, at gadekampene vil blusse op igen efter søndagens nyvalg.

Tom Nørring tør ikke spå om, hvordan grækerne vil reagere på udfaldet af det afgørende valg.

- Lige nu er det meget roligt her i Athen. Men valget er jo heller ikke afgjort endnu, siger ambassadøren.

/ritzau/