Dansk ambassadør: Stabilt Tyskland vigtigst for Danmark

Den politiske og økonomiske retning, som Tyskland går, har en enorm indflydelse på Europa og Danmark.

Chef-embedsmand afviser politisk pres om krigs-jura Foto: /ritzau/Langkilde Morten

Chef-embedsmand afviser politisk pres om krigs-jura Foto: /ritzau/Langkilde Morten

Den tyske kansler Angela Merkel kommer til at tabe valget, men beholder magten, når tyskerne søndag stemmer ved valget til det tyske parlament Forbundsdagen.

Det vurderer den danske ambassadør i Tyskland, Friis Arne Petersen, som fra ambassaden i Berlin følger valget tæt.

Selv om Angela Merkels kristendemokratiske CDU ser ud til beholde regeringsmagten, spår målingerne dagen før valget, at både CDU og søsterpartiet CSU samt socialdemokratiske SPD vil gå tilbage.

Det vigtigste er dog - set med danske briller - at Tyskland formentligt også efter valget vil komme til at føre en stabil økonomisk politik, siger ambassadøren.

- Den politiske og økonomiske retning, som Tyskland går i, har en enorm indflydelse på Europa og selvfølgelig også Danmark, som er så afhængig af Europas udvikling, siger Friis Arne Petersen.

- Det er vores største nabo og det vigtigste land i det europæiske samarbejde. Det afgørende for os er, at vi får mere af den stabile økonomiske politik, siger Friis Arne Petersen.

I valgkampens sidste dage har især SPD og CDU blødt vælgere til det højrenationalistiske parti Alternative für Deutschland (AfD), det liberale parti FDP og Miljøpartiet De Grønne.

- Vælgerne er blevet mere afklarede de sidste par dage, og det har så åbenbart været en fordel for de mindre partier. Det er markant, at det ikke er de to store partier, som samler vælgere op, siger ambassadøren.

Særligt bemærkelsesværdigt er det, at AfD i målinger står til at blive Forbundsdagens tredjestørste parti.

- Det er en europæisk udvikling, som Frankrig, Østrig, Italien, Holland, Danmark, Norge og Sverige har gået igennem, og som nu kommer til Tyskland, siger Friis Arne Petersen.

- Det er en ny fase i tysk politik, og jeg tror, at Danmark er interessant for Tyskland af studere, fordi vi har Dansk Folkeparti og er kommet til et civiliseret og fordrageligt samarbejde mellem alle partier.

Over 60 millioner tyskere kan søndag stemme ved valget til Forbundsdagen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.