Dansk badevand er klar til strandsæsonen

Det danske badevand er i topform til den kommende strandsæson, viser rapport fra Det Europæiske Miljøagentur.

27. maj 2014 18:00

Har du planlagt at holde ferie hjemme og nyde den danske sommer, er der godt nyt. Det danske badevand er nemlig i topform, viser EU's badevandstjek.

Kun overhalet af Luxembourg fik 94 procent af Danmarks indlands-badesteder topkarakter. Og af Danmarks i alt 1037 strande og søer levede 97 procent af stederne op til minimumkravene.

Det er en stigning, i forhold til forrige gang det danske badevand blev tjekket, siger Peter Kristensen, der er badevandsekspert hos Det Europæiske Miljøagentur.

- Der er en lille stigning i Danmark og i Storbritannien. Det skyldes, at 2013 sammenlignet med de tidligere år var betydeligt tørrere hen over sommeren. Vi havde en rigtig god sommer sidste år med rimelig lidt regn, siger Peter Kristensen og fortsætter:

- Hvis man ser på Storbritannien, havde de en rigtig våd sommer i 2012, der gjorde, at de havde en masse spildevandsoverløb, der så påvirker strandene. Når man så kommer over til et tørrere år, så får man en bedre kvalitet, forklarer han.

En af årsagerne til dårligt badevand er regnvandsoverløb, der bliver blandet med spildevand.

- I Danmark er det især de her overløb, der har en stor effekt, siger han.

Badevandet bliver vurderet på en skala ud fra "excellent", "good", "sufficient" og "poor". Peter Kristensen forklarer, at man ikke kan se forskel på selve vandet, om det har fået en god eller dårlig karakter.

I alt tester EU kvaliteten af badevandet på 22.000 badesteder i EU, Schweiz og for første gang Albanien. Antallet af badesteder, der lever op til minimumkravene, er omtrent det samme som i 2012 - nemlig 95 procent.

Til gengæld er strande og andre badesteder, der har modtaget topkarakter, steget fra 79 procent i 2012 til 83 procent i 2013.

Hvert år bliver badevandskvaliteten i EU tjekket på baggrund af tal fra den forrige badesæson. Bagefter sender Det Europæiske Miljøagentur en samlet rapport ud.

Den officielle europæiske badesæsonen begynder 1. juni og slutter 1. september. I nogle tilfælde kan badesæsonen forlænges frem til 15. september.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...