Dansk corona-app kan advare efter kontakt med smittet

Ny app til at opspore smitte med coronavirusset er udviklet med et særligt fokus på privatlivsbeskyttelse.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) holder pressemøde om lanceringen af smitteopsporingsappen "Smittestop" i Det Kongelige Biblioteks Have.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) holder pressemøde om lanceringen af smitteopsporingsappen "Smittestop" i Det Kongelige Biblioteks Have.

KØBENHAVN:På et pressemøde i Det Kongelige Biblioteks Have præsenterer sundhedsminister Magnus Heunicke (S) torsdag den længe ventede app til smartphones, som skal hjælpe med at opspore smittede med coronavirus.

Appen, som man frivilligt kan vælge at downloade, har fået navnet "Smittestop".

- Kontaktopsporing er helt afgørende for at opspore og stoppe smittekæder. Appen er et godt våben til at bryde ukendte smittekæder, siger Magnus Heunicke.

- Vi ved eksempelvis, at der har været en smittet person ved en stor demonstration i København. Dér vil den nye app være god til at opspore smittekæderne.

Med appen kan brugere give besked til andre brugere af appen, som man har været tæt på, hvis man bliver testet positiv med ny coronavirus.

Appen kan på den måde give besked til personer, som man ikke kender. Derefter kan de blive testet.

Flere EU-lande har allerede lanceret forskellige sporingsapps, men den danske app bliver altså først lanceret et godt stykke tid inde i genåbningen af Danmark.

Myndighederne har tidligere forklaret, at det skyldtes, at man ville sikre sig, at appen beskytter danskernes privatliv, og det er der også lagt vægt på i den endelige app.

- Vi valgte i Danmark at vente på, at Google og Apple, som laver de fleste danskeres telefoner og software, var klar med en baggrundssoftware, som dels var mere effektiv end det, vi havde set, i nogle andre lande, og dels og meget afgørende bevarer og sikrer privatlivets fred, siger Magnus Heunicke.

- Det er klogt at vente på det. For vi har set, at de lande, der overhalede os og var lidt før ude med en anden teknologi, at den teknologi ikke har været effektiv nok.

- Og den har også haft nogle problemer i forhold til, om den har grebet ind og haft nogle overvågningsaspekter i forhold til folks privatliv, siger sundhedsministeren.

Appen bruger teknologi fra Apple og Google, som er udviklet med et særligt fokus på privatlivsbeskyttelse.

Der er bred opbakning til smittesporingsappen blandt de politiske partier. Det gælder Venstre, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative, Liberal Alliance, Alternativet og løsgængeren Susanne Zimmer.

Mange partier har netop lagt vægt på datasikkerhed og privatliv.

- Da det første oplæg til den nye app blev lagt frem, var Enhedslisten meget skeptisk. Det var vi, fordi den baserede sig på central opbevaring af data. Vi mener, at det er ekstremt vigtigt, at vi respekterer folks privatliv og datasikkerhed, siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

- Nu er det lykkedes at få en løsning, hvor der er lokal lagring af data. Men det er en løsning, som samtidig er brugbar og effektiv i forhold til at stoppe smittekæder, siger han.

Camilla Gregersen fra Dataetisk Råd siger ligeledes, at den nye app trygt kan downloades.

- Man har lyttet til os, og man har valgt en løsning, som sikrer borgernes privatliv. Som ikke går på kompromis med privatlivet, men som faktisk sikrer det.

- Jeg håber, at mange vil føle sig trygge ved den nye app og downloade den, siger hun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.