Udland

Dansk designet FN-arkitektur er genåbnet i New York

FN slår dørene op til en restaureret Formynderskabsrådssal, der er indrettet efter den oprindelige danske ånd.

Dansk designet FN-arkitektur er genåbnet i New York

For første gang siden 2010 er det atter muligt for verdens toppolitikere at benytte sig af den dansk designede Formynderskabsrådssalen i New York.

Salen har gennemgået en stor restaurering de sidste par år og er nu klar til at blive genåbnet torsdag, hvor FN’s generalsekretær Ban Ki-moon, kronprinsesse Mary og udviklingsminister Christian Friis Bach (R) blandt andet deltager.

Det oplyser Udenrigsministeriet.

Formynderskabsrådssalen blev indrettet af den danske arkitekt Finn Juhl i 1952. Og i et tæt samarbejde med FN har Kulturministeriet og Udenrigsministeriet sørget for, at restaureringen er sket i overensstemmelse med arkitektens oprindelige tanker.

- Finn Juhl skabte for over 60 år siden en enestående indretning af Formynderskabsrådssalen i FN, siger kulturminister Marianne Jelved (R) og tilføjer:

- I dag kan vi nu opleve en sal, der rummer det bedste fra Juhls indretning i kombination med nyt dansk design. Indretningen er resultatet af et unikt samarbejde mellem Danmark og FN og bygger på bæredygtigt design med et demokratisk formål for øje.

Det var FN’s første generalsekretær, nordmanden Trygve Lie, der i 1950 bad henholdsvis Danmark, Sverige og Norge om at stå for udsmykningen af de tre store mødesale i den nye FN-bygning.

Norge fik Sikkerhedsrådssalen, Sverige fik Salen for FN’s Økonomiske og Sociale Råd (ECOSOC), og Danmark fik den såkaldte Formynderskabsrådssal.

Finn Juhl skabte en totalindretning af salen, som med årene blev hårdt medtaget af flere års hårdt brug.

Derfor blev salen renoveret i både 1964 og 1977. Og Finn Juhls indretning gik tabt undervejs.

Men nu er hans version atter tilbage suppleret med møbler tegnet specifikt til rummet af den danske designduo Kasper Salto og Thomas Sigsgaard.

- Jeg ser frem til, at Finn Juhl-salen igen skal danne ramme om mere end 400 møder og arrangementer årligt om globale emner, som ikke respekterer grænser, men berører os alle, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R).

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.