Udland

Dansk diplomat i Zimbabwe: Nerverne er uden på tøjet

Præsidentvalget i den sydafrikanske land Zimbabwe foregik fredeligt - dog er det dagen derpå, siger diplomat.

Dansk diplomat i Zimbabwe: Nerverne er uden på tøjet

Onsdagens valg i Zimbabwe er forløbet relativt fredeligt. Situationen er dog stadig ikke helt på plads, da en kommende, anden valgrunde fortsat kan skabe uro.

Det siger den danske charge d'affaires i Zimbabwe, Ketil Karlsen, til Ritzau.

- Der er stadig fredeligt og roligt, og det en positiv ting, vi kan tage med fra valget. At det foregik så fredeligt, som det gjorde og uden omfattende rapporter om vold, siger han og fortsætter:

- Samtidig er det også dagen derpå. De enkelte kandidater og partierne begynder så småt at høre om resultaterne, og nerverne sidder jo en smule uden på tøjet. Det er jo nu, at det bliver rigtigt spændende.

Omdrejningspunktet for valget i Zimbabwe har især i medierne været kampen mellem landets leder siden 1980, Robert Mugabe, og oppositionslederen Morgan Tsvangirai.

Ifølge Ketil Karlsen har valget også i lokalsamfundet været præget af kamp mellem politiske blokke i højere grad end indholdet og konkrete valgløfter.

- Det har drejet sig en del om at vinde magten, og i lidt mindre grad om, hvad man vil bruge magten til, siger diplomaten.

Oppositionslederen Morgan Tsvangirai meldte allerede på valgdagen, at der har fundet omfattende svindel sted i forbindelse med valget.

Det han har også udtalt til Ketil Karlsen, der netop har siddet til møde med præsidentkandidaten, da Ritzau får kontakt til ham.

- Tsvangirai var ked af, at man ikke var nået længere i den demokratiske proces og følte, at man kunne have skabt en bedre platform for frie og retfærdige valg i Zimbabwe, siger Ketil Karlsen.

Hvorvidt der har fundet valgsvindel sted, er dog stadig for tidligt at vurdere, siger diplomaten.

- Nu begynder rapporterne fra de forskellige observatørmissioner at tikke ind lidt efter lidt. Og vi må jo se hvilke rapporter, der kommer, siger han.

Han henviser til, at civilsamfundene begynder at komme med rapporter i dag - rapporter, som vil være "nok så interessante" at læse igennem.

Valgresultatet ventes sidst på ugen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.