Dansk eksport sætter ny rekord

Eksporten steg pænt i april og nåede nye rekordhøjder. Betalingsbalancen viser et stort plus.

Dansk eksport sætter ny rekord

Danmarks eksport til udlandet holdt sig i april flot oppe på trods af problemerne i EU-området. Ifølge de nye handelstal fra Danmarks Statistik nåede eksporten over 52 milliarder kroner sæsonkorrigeret.

Det er faktisk ny rekord for en måned.

- Aldrig før har danske virksomheder eksporteret så meget over en enkelt måned, siger Jens Nærvig Pedersen, økonom i Danske Bank.

Økonomerne er dog hurtige til at køle begejstringen ned. De flotte eksporttal skyldes i høj grad eksport af olie.

- Reelt er der tale om stilstand, når vi renser for energivarer, siger Niels Rønholt, seniorøkonom i Jyske Bank.

For at udjævne store månedlige udsving regner økonomerne med eksporttal over tre måneder. Her er der tale om en stigning på 1,1 procent, og det stiller de fleste sig tilfreds med.

- Eksporten til Europa halter. Men der er set lyspunkter omkring både Tyskland, Sverige og Norge i løbet af året, siger Niels Rønholt.

Jens Nærvig Pedersen mener, at eksporten får stor hjælp af, at euroen er blevet svækket og dermed også den danske kronekurs. Virksomhederne får også i øjeblikket styrket konkurrenceevnen via lave lønstigninger.

Til gengæld er konkurrenceevnen blevet forringet over en 10-årig periode. Det lægger en dæmper på eksportens bidrag til vækst fremadrettet, vurderer Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit Markets.

Han konstaterer dog, at danske virksomheder har været gode til at finde frem til nye vækstmarkeder i en tid, hvor de traditionelle eksportområder i Europa har været i problemer.

Dagens tal fra Danmarks Statistik viser også, at overskuddet på betalingsbalancen var på 9,4 milliarder kroner i april.

Målt over 12 måneder ligger overskuddet nu på knap 106 milliarder kroner - en smule lavere end måneden før.

/ritzau/