Dansk eksport taber lidt af pusten næste år

Svære markeder i Europa er med til at trække eksporten ned - ny prognose nedjusterer forventningen til 2013.

Dansk eksport taber lidt af pusten næste år

Dansk eksport får det lidt sværere til næste år, end hidtil ventet. Det fremgår af en ny Eksportudsigt fra Udenrigsministeriet.

Ifølge den nye prognose vil eksporten i 2013 stige med 4,2 procent i løbende priser. Det er en nedjustering i forhold til august-prognosen, der lød på en fremgang i eksporten på 5,1 procent.

- Situationen for eksporten er vanskelig. Hen over vinteren er der betydelig risiko for, at vi vil se fornyede fald i eksporten til mange lande i Europa, siger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF).

Det er den svage vækst - eller i nogle tilfælde recession - i en række europæiske lande, der trækker dansk eksport ned i Europa.

I løbet af årets første 10 måneder er basisvareeksporten til de 27 EU-lande gået tilbage med 0,6 procent. I samme periode er den steget med næsten 20 procent til USA.

- Vi forventer, at situationen gradvist retter sig i løbet af 2013. Alt tyder dog på, at også 2013 bliver et vanskeligt år for dansk eksport til EU-landene, siger ministeren.

- I lyset af lavvæksten i Europa er det særligt positivt, at danske virksomheder efterhånden har fået bedre fat i markederne uden for Europa, tilføjer hun.

Den gunstige valutakursudvikling, som gavnende dansk eksport i 2011 og langt ind i 2012, forventes ikke at komme eksporten til gode i samme omfang i 2013.

Fremadrettet forventes situationen i EU-området at blive gradvis forbedret.

Hen over vinteren vil det nedadgående pres på økonomien fra privat og offentlig gældskonsolidering dog hæmme både efterspørgsel på forbrugs- og kapitalgoder og føre til lave vækstrater.

Situationen ventes gradvist at forbedre sig i løbet af 2013, især for Nordeuropa, som forventes at opleve stigende vækstrater, oplyser Udenrigsministeriet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.