Dansk eksport til vækstmarkeder dumper

Danske virksomheder taber milliarder, fordi de er for dårlige til at udnytte mulighederne på nye markeder.

Dansk eksport til vækstmarkeder dumper

Danske virksomheder halter bagefter på verdens hurtigst voksende markeder. Den danske eksport snegler sig af sted i vækstlande som Tyrkiet, Sydkorea, Egypten, Nigeria og Indonesien, og det har alene siden 2000 kostet 26 milliarder kroner i tabt salg.

Det viser en analyse fra konsulenthuset Deloitte ifølge Børsen.

- Hvis vi skal være vindere i fremtiden, skal vi se efter flere nye markeder. Vi bør kunne tage vores fair andel af de markeder, siger partner Peter Mølkjær, Deloitte, til Børsen.

Analysen sammenligner dansk eksport med markedsvæksten i de 11 såkaldte Next 11-lande, der ventes at blive de kommende års store vækstlokomotiver på linje med BRIK-landene (Brasilien, Rusland, Indien og Kina).

Deloitte-analysen ser kun på eksport og ikke dansk produktion i de 11 lande. Ifølge Deloittes beregninger vil det koste yderligere otte milliarder kroner frem mod 2016, hvis ikke danske virksomheder kan eksportere varer i samme takt, som markedet vokser.

Flere topchefer erkender, at en offensiv på de 11 vækstmarkeder er helt afgørende for erhvervslivet herhjemme. Især i lyset af de dårlige økonomiske udsigter for Europa.

- Vi kigger ind i et europæisk marked, der har det svært med eurokrise og gældskrise, og uanset hvem man spørger, ligner det en lang periode med ikke særlig høj vækst i Europa, siger Niels B. Christiansen, topchef i Danfoss, til Børsen.

Han fastslår, at virksomhederne i Danmark derfor skal koble sig på verdensvæksten og have del i væksten de steder, hvor den er.

I BRIK-landene er efterslæbet også stort. Ifølge Udenrigsministeriet ville danske virksomheder alene i 2010 have eksporteret for 10 milliarder kroner mere til BRIK, hvis vi havde samme kadence som Tyskland og Sverige.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.