Dansk Energi: EU-støtte til el-net er dråbe i havet

Støtte fra EU til energiinfrastruktur er forhåbentlig starten på mere, siger vicedirektør i Dansk Energi.

Det er et meget lille skridt på vejen, at EU frigiver 5,5 milliarder kroner til at bygge kabler, som kan fragte energi fra EU-land til EU-land, mener Dansk Energi.

- Der er lang vej endnu, og det er forhåbentlig starten på noget meget større, siger vicedirektør i Dansk Energi, Anders Stouge.

Projekter, der fremmer energisikkerheden og energiuafhængigheden i EU, kan nu søge om at få del i de 5,5 milliarder kroner fra EU. EU-kommissær for energi, Günther Oettinger, mener, at det vil gøre en "solid forskel".

I alt er 5,85 milliarder euro (cirka 43 milliarder kroner) sat til side til transeuropæisk energiinfrastruktur i perioden 2014 til 2020. Det kan for eksempel være kabler, der transporterer vindenergi fra Danmark til Tyskland eller Storbritannien.

Alligevel er Anders Stouge skeptisk. I forbindelse med EU-Kommissionens infrastrukturpakke fra 2010 blev der nemlig lavet en analyse, som viste, at der er behov for hele 200 milliarder euro i investeringer i el- og gasinfrastrukturen frem mod 2020.

Det svarer til 1480 milliarder kroner.

Af de 200 milliarder euro, der er behov for, forventes det, at halvdelen vil komme fra markedet selv.

Derudover er det meningen, at de penge, kommissionen frigiver, skal fungere som en katalysator for, at der bliver investeret i projekter for de 100 resterende milliarder.

Stouge mener dog, at der er lang vej op til de 100 milliarder.

- Det her beløb forslår ingenting i forhold til, hvad der er behov for, siger Stouge og forklarer, at en el-forbindelse mellem Danmark og Holland, det såkaldte Cobra-kabel, vil koste i alt 4,5 milliarder kroner.

- Det er ét projekt, som vil koste lige i underkanten af, hvad kommissionen lige har frigivet, siger han.

Han mener, at der er et stort behov for få et mere sammenhængende el- og gassystem i Europa, så EU-landene kan bruge deres egne ressourcer optimalt i stedet for at hente gas fra Rusland.

- Eksempelvis så vi kan få transporteret strøm fra det nordlige Europa til det sydlige Europa. Vi har masser af vindressourcer, men der mangler infrastruktur til at transportere det sydpå, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst