Dansk EU-succes: Stor energiaftale er i hus

En aftale om en af EU-formandskabets mærkesager om store energibesparelser ser nu endelig ud til at være i hus

Dansk EU-succes: Stor energiaftale er i hus

Det har været et langt sejt træk, men nu mangler kun underskriften på en af EU-formandskabets danske mærkesager: Et direktiv, der skal gøre brugen af energi mere effektiv, så Europa får skåret ned på energiforbruget.

Målet var at spare 20 procent af energiforbruget i EU. Aftalen er endt med 17 procent.

- Det er en stor glæde, at det danske formandskab har indgået en aftale med parlamentet og kommissionen om EU's effektiviseringsdirektiv.

- Det har været længe undervejs, og det har været hårde forhandlinger, siger klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) efter nattens forhandlinger.

Torsdag eftermiddag er nattens aftale blevet godkendt af samtlige EU-landes ambassadører i Bruxelles, og den ventes nu vedtaget som en formssag, når klima- og energiministrene fredag mødes i Luxembourg under ledelse af Martin Lidegaard (R).

Når aftalen bliver europæisk lov, vil den i høj grad være bindende. Direktivet får gennemslagskraft i alle 27 EU-lande, og den betyder, at Europa samlet set skal spare over 17 procent af sit samlede energiforbrug i 2020.

Det danske formandskab ville gerne have nået sit mål på 20 procent. Til gengæld fremgår det af teksten, at aftalen skal vurderes med henblik på at nå de 20 procent på et senere tidspunkt.

- Og det er kun 17 procent, fordi det var det, der var muligt at få. Vi har kæmpet som løver. Vi startede på 13 procent, nu har vi fået den op på 17 procent, og det er vi egentlig ret stolte over, siger Martin Lidegaard.

Ifølge ministeren skaber aftalen på den korte bane hundredtusindvis af job i Europa, på lidt længere sigt bidrager den signifikant til at nå klimamålene, og på lang sigt bliver EU mere uafhængige af fossile brændstoffer.

- Det var en af de mærkesager, vi satte allerhøjest, fordi den både kunne bidrage til at skabe beskæftigelse og gøre os økonomisk uafhængig af fossile brændstoffer, samtidig med at der bliver gjort en kæmpe indsats for klimaet, siger Martin Lidegaard.

--- --- --- ---

Nattens aftale er torsdag eftermiddag blevet godkendt af samtlige EU-landes ambassadører i Bruxelles ventes nu vedtaget som en formssag, når klima- og energiministrene fredag mødes i Luxembourg under ledelse af Martin Lidegaard (R).

/ritzau/