Danmark

Dansk filminstitut: Hvor er de farvede skuespillere?

Der er for mange hvide skuespillere i danske film, mener Det Danske Filminstitut, der vil sætte fokus på emnet

Dansk filminstitut: Hvor er de farvede skuespillere?

Mads Mikkelsen, Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen, Nikolaj Lie Kaas og Anders W. Berthelsen er alle danske skuespillere. Og de er alle hvide skuespillere.

Danske film afspejler langt fra befolkningssammensætningen, mener Det Danske Filminstitut, DFI, der nu vil kæmpe for flere hudfarver og etniciteter i danske film.

- Uden at have set nogen statistik er det mit indtryk, at film i andre europæiske lande er langt bedre til at bruge skuespillere, der har andre hudfarver end hvid, siger områdedirektør i DFI, Claus Ladegaard, til Radio24syv.

Et speciale fra 2012 af Ida Johannessen fra Københavns Universitet viser, at man kun en sjælden gang ser en ikke etnisk dansker på rollelisten i danske film. Oftest sker det kun, når der skal bruges en i rollen som grønthandler eller kriminel.

I 2012 fik filmen "MGP Missionen" afslag på støtte fra DFI - delvis med den begrundelse, at der ikke er nogen folk i provinsen, der gider at se på folk med indvandrerbaggrund.

Filminstituttet har siden undskyldt episoden, og Ladegaard vil nu have iværksat en undersøgelse af branchen.

- Bare det at vi sætter fokus på problemet, kan måske være med til at løse det. Hvis problemet stadig eksisterer efter to år, må vi se, hvad vi så må gøre, siger han til Radio24syv.

Dog tilføjer han, at han er imod at indføre særlige puljer til film, der arbejder bevidst med at afspejle befolkningssammensætningen.

Skuespiller Hassan Preisler fra teaterkompagniet DanskDansk, der blev etableret for at skabe fokus på den manglende mangfoldighed er positiv, men understreger, at ting først forandrer sig, når man indfører konkrete tiltag.

Frankrig er et af de lande, hvor man overvejer at oprette kvoter for at promovere skuespillere med andre kulturelle baggrunde.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.