Dansk Flygtningehjælp: Flygtningebyer bremser integration

Når flygtninge bliver klumpet sammen, så spænder det ben for integrationen, lyder det. Kommune er enig.

Landsbyer til flygtninge kan være løsningen på det store flygtningepres i kommunerne, mener borgmesteren i Vesthimmerland Kommune, Knud Kristensen (K), som derfor har foreslået at etablere to- tre flygtningelandsbyer rundt om i landet.

Men det spænder ben for integrationen, hvis flygtninge bliver samlet på den måde, siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm.

- Jeg kan godt forstå kommunernes praktiske udfordringer i forhold til ind- og boligindkvartering. Flygtninge skal jo have tag over hovedet, og hvis ikke man har boliger, så har man dem jo ikke, og så må man finde alternative løsninger.

- Men for integrationens skyld, er det bedst, hvis flygtninge får boliger ude blandt almindelige borgere og ikke bliver klumpet sammen i eksempelvis et flygtningecenter, siger han til Ritzau.

Så selvom Andreas Kamm anerkender det praktiske problem, så må man stræbe efter permanente boliger.

- Vi kan ikke trylle, og det kan borgmestrene heller ikke. Men vi må holde sigtekornet på, at flygtninge, som får opholdstilladelse i Danmark, skal bo ude i den almindelige boligmasse.

Heller ikke borgmester i Aalborg Kommune Thomas Kastrup-Larsen (S) mener, at flygtningelandsbyer er den optimale løsning.

- Hvis vi skal have en god integration, så skal vi sørge for så vidt muligt at placere flygtningene det rette sted fra starten.

- Det største problem er integrationsydelsen, som gør, at flygtninge har så lavt et forsørgelsesgrundlag, som gør det ekstremt svært at finde boliger til dem.

I kommunen modtager de næste år over 600 flygtninge, og derfor er de nødt til at gøre brug af midlertidige boliger.

- Vi boligplacerer rundt omkring og er også blevet nødt til at gøre brug af gennemgangsboliger, såsom tidligere plejehjem og nedlagte plejehjem.

- Det her er en proces, og med de mange flygtninge og de mange stramninger, så er man lidt nødt til at bygge togbanen, mens toget kører, siger Thomas Kastrup- Larsen til Ritzau.

I Kommunernes Landsforening mærker man den store udfordring, og ifølge formand Martin Damm (V) er forslag om flygtningelandsbyer et tegn på, at kommunerne føler sig presset.

- Kommunerne står over for en stor opgave, og de forsøger at løfte opgaven efter bedste evne. Så når forskellige forslag begynder at dukke op, så er det fordi systemet er presset.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.