Danmark

Dansk forening hylder Fidel Castros 90-års fødselsdag

Der er ikke mange i Cuba, der ikke er "fidelister"

FILES-CUBA-FIDEL CASTRO-90TH ANNIVERSARY Foto: Scanpix/Adalberto Roque

FILES-CUBA-FIDEL CASTRO-90TH ANNIVERSARY Foto: Scanpix/Adalberto Roque

Når den tidligere cubanske præsident Fidel Castro fejrer sin 90-års fødselsdag lørdag, er det med bred opbakning fra den cubanske befolkning, selv om han efterhånden sjældent viser sit ansigt i offentligheden.

Sådan lyder det fra en begejstret formand for den dansk-cubanske venskabsforening, Cubavenner, Sven-Erik Simonsen.

- Det kan godt være, at der er mange i Cuba, der ikke er socialister eller kommunister, men der er ikke mange, der ikke er "fidelister". De er så glade for den person og den leder, som Fidel har været for deres land, siger formanden, der også betegner sig selv som fidelist.

For 10 år siden blev Fidel Castro alvorlig syg og overlod præsidentembedet til sin bror, Raul Castro, der stadig sidder på posten. Men så sent som i april viste den folkekære Fidel Castro sig til kommunistpartiets kongres, hvor han som partiets formand forsvarede den kommunistiske ideologi.

Sven-Erik Simonsen er en af de få danskere, der har mødt Fidel Castro flere gange. Første gang var i 1995, da Fidel Castro skulle holde tale i forbindelse med FNs sociale topmøde, som Danmark var værtsland for.

- Et af Fidel Castros kendetegn er, at han taler meget - og det er også sandt. Men de par gange, jeg har mødt ham, har jeg også oplevet, at han lytter meget. Han er ikke et dominerende menneske i samvær med andre, siger Sven-Erik og tilføjer,

- Det er også et signal til mig om, at det passer, når han siger, at han lytter til sin befolkning. Det er også den holdning, jeg oplever, når jeg møder mennesker i Cuba, siger formanden, der selv har besøgt Cuba 14 gange.

Venskabsforeningen vil fejre Fidel Castros fødselsdag lørdag, hvor de omdanner et område i Søndermarken i København til Cubas Sierra Maestra-bjerge med picnic, sporløb for børn og voksne, zumba og dans anledning af Castros 90-års fødselsdag.

- Jeg mener, at Fidel fortjener en tak for sin store indsats. På den måde er 90-års fødselsdagen en rigtig god anledning til at sige tak og tillykke med dagen - og vi håber, du lever nogle år endnu, siger Sven-Erik Simonsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.