Dansk forsker afviser Trumps påstand om computerspil

Skyderier begået af unge mænd kan ikke forklares med, at gerningsmændene har spillet voldelige computerspil.

Borgere mindes de dræbte efter et skyderi i El Paso, Texas. (Arkivfoto)

Borgere mindes de dræbte efter et skyderi i El Paso, Texas. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:I den forgangne weekend mistede adskillige personer livet i forbindelse med to masseskyderier i de amerikanske stater Texas og Ohio.

I kølvandet på angrebene har USA's præsident, Donald Trump, blandt andet fremhævet, at "voldelige computerspil" er med til at radikalisere unge og dermed kan føre til, at masseskyderier finder sted.

Men den kobling har ingen hold i virkeligheden og modbevises af en lang række undersøgelser, fortæller lektor Lars Konzack fra Institut for Informationsstudier ved Københavns Universitet.

Han beskæftiger sig blandt andet med digital kultur og spilforskning.

- Der er lavet utallige undersøgelser, og man er nået frem til, at man ikke kan se nogen sammenhæng.

- Jeg vil gå så langt som til at sige, at det bunder i overtro, hvis man i dag siger, at der er en sammenhæng mellem voldelige computerspil og voldelige overfald - herunder skyderier, siger Lars Konzack.

I 1990'erne blev flere studier brugt til at påvise, at der var en sammenhæng mellem voldelige computerspil, aggressivitet og voldelig adfærd.

Men studierne var ifølge Lars Konzack ikke pålidelige. Kort fortalt sammenlignede de børn og unge, der spillede computer, med børn og unge, der legede frit.

De børn, der sad foran computerskærmen, viste sig at blive mere aggressive end de jævnaldrende, der brugte fritiden på klassisk leg.

- I virkeligheden var børnene, der spillede computerspil, mere aggressive, fordi de bevægede sig mindre end de andre, siger Lars Konzack.

Ifølge Lars Konzack skal forklaringen på de masseskyderier, der igen og igen har ramt USA, nærmere findes i amerikanernes lette adgang til våben.

Desuden kan social udstødelse og deltagelse i radikale fora på internettet være med til at gøre udsatte unge mere aggressive, mener han.

- De fleste drenge spiller computerspil, men det er jo langt fra de fleste drenge, der begår vold. Og de fleste mennesker kan godt finde ud at at adskille fiktion og virkelighed.

- Man løser ikke problemet med masseskyderier ved at fjerne computerspillene på hylderne, men ved at tage sig af de sociale problemer, som gerningsmændene ofte har, siger Lars Konzack.

22 mennesker mistede livet i forbindelse med et masseskyderi lørdag i byen El Paso i Texas, mens ni personer blev dræbt ved et skyderi i Dayton i staten Ohio natten til søndag lokal tid.

En 21-årig mand er anholdt og sigtet for at stå bag angrebet i El Paso. Ved skyderiet i Dayton menes gerningsmanden at være en 24-årig mand, som blev skudt og dræbt af politiet.

Foruden computerspil har præsident Donald Trump peget på sociale medier, psykisk sygdom og had som faktorer, der kan forklare de mange masseskyderier, der gennem tiden har rystet USA.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.