Dansk jobfest: Eksportboom skaber 40.000 arbejdspladser

Forventningerne til væksten i eksporten i år og i 2015 bliver opjusteret i ny prognose.

De danske eksportvirksomheder har for alvor lagt krisen bag sig, og der er udsigt til tusindvis af nye job de næste par år ifølge en ny prognose fra Eksportrådet, der hører under Udenrigsministeriet.

- Det er for tidligt at tale om et egentlig opsving i dansk og europæisk økonomi, men der er ikke længere tvivl om, at vi går mod lysere tider, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

På baggrund af de nye tal har Børsen regnet sig frem til, at der i år skabes 18.000 ny job herhjemme og yderligere 21.500 i 2015. Samlet skaber boomet i eksporten dermed knap 40.000 nye arbejdspladser, skriver avisen.

- Der er stor aktivitet i eksportvirksomhederne hele vejen rundt, og alle skal ud at finde flere hænder. De har været strategisk underbemandet og har optimeret organisationen gennem krisen. Nu står man relativt stærkt.

- Dem, jeg har talt med, melder alle, at det går godt, og at de er foran budgettet, siger Ulrik Dahl, direktør i Eksportforeningen, til Børsen.

I år ventes eksporten af vokse med 30,4 milliarder kroner i forhold til 2013, og i 2015 bliver der lagt yderligere 36,7 milliarder oveni. Det svarer til en fremgang på henholdsvis 5,5 og 6,3 procent.

I forhold til Eksportrådets prognose i februar er der tale om en opjustering. De højere forventninger skyldes forbedrede udsigter for den økonomiske vækst i Europa, men USA og Kina ventes også at aftage flere danske varer.

Hos Dansk Industri (DI) er forventningerne til fremgangen i eksporten knapt så høje som hos Eksportrådet:

- Vi forventer helt klart fremgang i beskæftigelsen, og en stor del af den fremgang skyldes eksportvæksten, men vi forventer ikke så stor eksportvækst, som Udenrigsministeriet gør, og dermed heller ikke helt så mange arbejdspladser, siger Klaus Rasmussen, cheføkonom i DI, til Børsen.

Ifølge Eksportrådet bliver der skabt mellem 600 og 700 nye arbejdspladser, når eksporten øges med 1,0 milliard kroner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.