Udland

Dansk konsul til Chavez' begravelse: Det var rørende

Danmark var repræsenteret af den danske konsul Bent Porsborg, der tog pænt afsked med den folkekære leder.

Dansk konsul til Chavez' begravelse: Det var rørende

Det var en både rørende og meget varm afsked med Venezuelas præsident, Hugo Chavez, der udspillede sig i Caracas fredag.

Det fortæller den danske konsul i Venezuela, Bent Porsborg, der repræsenterede Danmark ved begravelsesceremonien. Han overværede ceremonien fra 7.-8. række sammen med Sveriges konsul og den finske ambassadør.

- Det var spændende, fordi det er en meget stor ting herovre. Det var rørende at komme her og tage afsked med sådan en kontroversiel statsleder, som Chavez nu har været, fortæller Bent Porsborg til Ritzau på vej hjem fra begravelsen.

Her havde han været i selskab med blandt andre Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, og skuespilleren Sean Penn, der var med til at tage afsked med Chavez.

De fik lejlighed til at tage en sidste afsked med Chavez ved at defilere forbi båren med den døde præsident. Det gjorde Bent Porsborg også.

- Vi gik i en pæn kø forbi. Man kigger på ham, tænker nogle tanker og nogle rører ved kisten. Jeg gik pænt forbi. Det skulle jo helst gå hurtigt, for der var mange mennesker.

- Jeg kiggede på ham og tænkte på alle de ting, han har foretaget hernede. At han trods alt har gjort mange gode ting for landets fattige, som han var en god repræsentant for, og fået Venezuela på verdenskortet, kan man vist godt sige, siger Bent Porsborg.

Præsidentbegravelsen i det varme Venezuela i mørkt tøj var dog også lidt af en udfordring for en sortklædt konsul, der nåede frem til stedet for ceremonien ved nitiden om morgenen og først forlod det igen seks timer senere.

- Der var ikke aircondition, og temperaturen var 30-32 grader, og man kan ikke sige, at det var et overvældende traktement. Jeg fik vand, kaffe og småkager, men det skal siges, at der var mulighed for at få andet også, fortæller Bent Porsborg.

Da Bent Porsborg ved 15-tiden lokal tid forlod begravelsesceremonien passerede han kilometerlange køer af venezuelanere, der havde taget opstilling for at få lov til at komme ind og kigge på Chavez og tage afsked med deres leder.

- Der er stor sorg herovre, og det skønnes, at et par millioner er rejst hertil for at tage afsked med deres leder og helt, fortæller Bent Porsborg, der selv fik lejlighed til at møde Hugo Chavez en enkelt gang, mens han var i live.

Bent Porsborg har været dansk konsul i Venezuela i seks år, men har de sidste 20 år været administrerende direktør for fødevarevirksomheden Plumrose i Venezuela med nu 3500 ansatte.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.