Dansk korruptionsniveau vil være guldgrube i EU-lande

Andre lande kunne spare store milliardbeløb, hvis de havde lige så lidt korruption som i Danmark.

Danmark 6. september 2013 06:50 - Opdateret 6. september 2013 06:52

Dansk korruptionsniveau vil være guldgrube i EU-lande

I alt 2420 milliarder kroner - 323 milliarder euro. Eller et beløb, som svarer til det dobbelte af EU's samlede budget for et år.

Så meget ville EU-landene kunne få ekstra til deling i deres statskasser, hvis alle lande holdt et lige så lavt korruptionsniveau som Danmark.

Det vurderer en ny rapport lavet af det EU's korruptionsforskningsprogram Anticorrp, der har været i gang siden 2012, skriver Information.

Ifølge antikorruptionsorganisationen Transparency Internationals målinger er Danmark sammen med Finland og New Zealand verdens mindst korrupte land.

Og økonomer fra Verdensbanken formulerede for nogle år siden målet for at sænke korruptionen i verden som: "Getting to Denmark".

Danmark er blevet synonym for det lave niveau af korruption, som alle stater burde ønske sig.

Men ifølge postdoc i historie Mette Frisk Jensen fra Aarhus Universitet, der deltager i Anticorrps tværfaglige forskning, er det vigtigt at forstå, at en ringe grad af korruption ikke er en selvfølge.

- Den lave grad af korruption, vi i bund og grund nyder godt af i Danmark, har man taget hånd om langt tilbage i historien, siger Mette Frisk Jensen til Information.

- På et tidligt tidspunkt fik vi etableret et forholdsvis velfungerende skatteopkrævningssystem, hvor kongen lagde vægt på at have uafhængige og troværdige embedsmænd, som indkrævede skatter og sørgede for, at de kom videre i den fælles kasse, siger hun med henvisning til Frederik den Sjette i begyndelsen af 1800-tallet.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...