Dansk medicoselskab får millionbøde i USA

BK Medical, der blandt andet sælger ultralydsskannere, indgår et forlig efter lovbrud i USA til millioner.

Dommer, hammer, retssag Foto: Free/Colourbox

Dommer, hammer, retssag Foto: Free/Colourbox

BK Medical fra Herlev har modtaget en stor bøde i USA for at lade sig bruge som pengedistributør af sine kunder. Det skriver DR.

Ifølge en pressemeddelelse fra det amerikanske finanstilsyn, SEC, har BK Medical sammen med sin ejer, Analogic, valgt at betale 15 millioner dollar eller omkring 100 millioner kroner i bod til myndighederne.

- BK Medical har ladet sig selv bruge som pengetank for sine distributører og har sendt millioner af dollar rundt i verden for dem uden at vide hvorfor eller noget som helst om modtagerne.

- Selskaber kan ikke vende det blinde øje til mistænkelige transaktioner. Heller ikke selv om de "bare hjælper" en forretningspartner, siger chefen for den enhed under SEC, der har behandlet sagen, Kara Brockmeyer, i pressemeddelelsen.

Ifølge meddelelsen har BK Medical flyttet omkring 20 millioner dollar rundt i verden for sine forretningspartnere i falske transaktioner til blandt andet Rusland, "åbenlyse skuffeselskaber" i Belize, Cypern og Seychellerne.

Det er sket i perioden 2001 til 2011, ved at BK Medical har fiflet med fakturer og har sendt penge til selskaber, de ikke anede, hvem var.

Tidligere direktør i BK Medical Lars Frost har personligt udført en solid mængde af de ulovlige transaktioner. Derfor har han personligt fået en bøde på 20.000 dollar eller omkring 134.000 kroner.

- I bagklogskabens lys kan jeg godt se, at vi gjorde noget forkert.

- Men ingen af os tænkte på, at det gik ud over gråzonen. Tilbagemeldingerne fra vores revisorer havde været gode hele vejen igennem. Der er ingen, inklusive mig selv, der var fortsat, hvis vi vidste, at det lå på kanten af lovgivningen, siger Lars Frost til DR Nyheder.

Sagen blev sendt til de amerikanske myndigheder af bagmandspolitiet, SØIK, der til DR udtrykker lettelse over, at der er kommet en afgørelse.

BK Medical gav et underskud på 47,5 millioner kroner i regnskabsåret 2014/15, fordi man havde afsat 101,5 millioner kroner til "afgørelsen af en sag".

BK Medical omsatte for 382,8 millioner kroner i perioden.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst