Udland

Dansk miljøaktivist kan rejse hjem fra Rusland

Det er endnu uvist, hvornår styrmandseleven Anne Mie Roer Jensen lander i København, oplyser Greenpeace.

Dansk miljøaktivist kan rejse hjem fra Rusland

Den danske Greenpeaceaktivist Anne Mie Roer Jensen har fået udrejsevisum og kan rejse til Danmark.

Hvornår det sker, er endnu uvist, oplyser Greenpeace.

Kampagnechef i Greenpeace, Birgitte Lesanner, siger, at det er op til Anne Mie Roer Jensen selv at tage stilling til, hvornår hun vil rejse hjem.

Anne Mie Roer har opholdt sig ufrivillig mere end tre måneder i Rusland, hvor hun dels har siddet fængslet i Murmansk og Skt. Petersborg, dels har været en kort periode på fri fod i Skt. Petersborg.

- Det er Anne Mie Roer Jensen selv, der beslutter, hvornår hun vil rejse hjem. Men efter at have fået udrejsevisum, er der sådan set kun tilbage at bestille en flybillet, siger Birgitte Lesanner til Ritzau.

Hun regner dog med, at den danske aktivist kommer til Danmark en af de nærmeste dage.

Anne Mie Roer Jensen var en af de 30 Greenpeaceaktivister, der blev pågrebet 18. september af bevæbnede russiske specialstyrker, der fra helikoptere bordede aktivisternes skib, Arctic Sunrise, efter en protestaktion mod en russisk boreplatform.

Det skete i internationalt farvand.

Skibet blev trukket til Murmansk, hvor aktivisterne blev fængslet. Senere blev de overflyttet til Sankt Petersborg.

Aktivisterne sad varefængslet og var til at begynde med anklaget for pirateri, hvilket senere blev ændret til hooliganisme, der giver en kortere straf i Rusland.

Under forløbet klagede Holland, hvor Arctic Sunrise er indregistreret, til Den Internationale Havretsdomstol over Rusland.

Hollænderne krævede, at russerne frigav skibet og løslod aktivisterne mod kaution, hvilket 19 ud af 21 dommere ved havretsdomstolen gav landet medhold i.

Der skulle dog en russisk amnestilov til, før det begyndte at lysne for aktivisterne. Amnesti-loven blev vedtaget i det russiske parlament Dumaen for en uge siden, og tiltalen mod Anne Mie Roer Jensen og de andre aktivister blev droppet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.