Udland

Dansk minister ristet i EU-Parlamentet

Morten Bødskov blev mødt af en række vrede EU-parlamentarikere, da han tirsdag stod skoleret i EU-Parlamentet.

Dansk minister ristet i EU-Parlamentet

Der var både buhråb, spydige kommentarer og trusler om en retssag rettet mod justitsminister Morten Bødskov (S), der tirsdag har stået skoleret over for EU-Parlamentet i Strasbourg.

- Shame om you, lyder det blandt andet i den store plenarsal mod Morten Bødskov, der repræsenterer det danske formandskab.

Bødskov skulle forklare, hvorfor de 27 EU-lande i sidste uge ændrede på en teknikalitet i en ny aftale om det grænseløse Schengen-samarbejde, der betyder, at parlamentet kun får en rådgivende - ikke en lovgivende - rolle i den såkaldte evalueringsmekanisme.

Det har fået parlamentarikerne op i det røde felt. De stiller sig langt fra tilfredse med kun at være dialogpartner.

- For mig sluttede det danske formandskab den 7. juni (da aftalen blev vedtaget, red.). Fra nu af vil vi kun tage direkte kontakt til ministerrådet, siger lederen af parlamentets største gruppe, EPP, Joseph Daul.

En sådan beslutning vil kunne sætte vigtige afsluttende forhandlinger i bero under de sidste tre uger af det danske formandskab.

Hannes Swoboda, som er formand for den socialdemokratiske gruppe, siger, at aftalen "er imod alt det, vi står for."

Både i parlamentet og i EU-Kommission taler man nu åbent om at indlede en sag ved EU-Domstolen, der skal tjekke, om det er i orden, at parlamentet står uden for indflydelse.

Morten Bødskov har dog opbakning fra Ministerrådets juridiske tjeneste i sagen. Han mener, at det er "helt fair", at forslaget diskuteres heftigt, men håber ikke, at parlamentet afslutter samarbejdet med danskerne.

- Jeg har registreret synspunktet. Nu må vi se, hvordan det udfolder sig. Vi må fastholde dialogen og arbejde med sagerne, siger ministeren.

- Den her aftale sikrer både kommissionen og parlamentet mere indflydelse end tidligere, understreger Bødskov.

Venstres EU-parlamentariker Jens Rohde mener, at Morten Bødskov misforstår hele sagen.

- Det handler ikke om jura, men om politik. Det handler om, at grænselovgivning ligger inden for fællesskabet, og at både kommissionen og parlamentet har noget at skulle have sagt, siger Rohde, der ikke er imponeret over Bødskovs forsvar.

- Jeg har aldrig oplevet et formandskab blive hældt sådan ned ad brættet.

/ritzau/