Udland

Dansk minister til Nordkorea: Stop jeres atomvåbenprogram

Nordkoreas atomprøvesprængning sætter verdensfreden på spil, siger udenrigsminister Kristian Jensen.

A North Korean flag flies on a mast at the Permanent Mission of North Korea in Geneva Foto: Reuters/Denis Balibouse

A North Korean flag flies on a mast at the Permanent Mission of North Korea in Geneva Foto: Reuters/Denis Balibouse

Det er en dybt alvorlig situation for verdensfreden, at Nordkorea natten til fredag har foretaget en atomprøvesprængning.

Sådan er reaktionen fra den danske udenrigsminister Kristian Jensen (V), efter at Nordkorea ifølge nordkoreansk stats-tv har foretaget en "succesfuld" testsprængning af en atombombe.

- Det skal understreges, hvor stor en risiko atomvåbenprogrammet er for verdensfreden. Det kan kun understreges igen og igen, at vi opfordrer Nordkorea til at stoppe deres program, siger ministeren.

- De sætter fred og stabilitet på spil og risikerer titusindvis af menneskeliv med det, de foretager sig i øjeblikket, siger han.

Det er den femte atomprøvesprængning i Nordkoreas historie og formodentlig den største, landet nogensinde har foretaget, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det gør den mere kraftfuld end den atombombe, som USA kastede ned over den japanske by Hiroshima under Anden Verdenskrig og muligvis større end den, der blev kastet over Nagasaki kort efter.

USA's geologiske undersøgelser (USGS) har registreret en "seismisk" hændelse med en styrke på 5,3 tæt på atomprøveanlægget i Punggye-ri i Nordkorea.

- Det er en stor udfordring, at vi ikke har nogen dialog med Nordkorea. Vi har så lidt kontakt med dem, at det er svært overhovedet at forstå, hvad det er for en tankegang, de har, og hvordan de agerer, siger Kristian Jensen.

Sydkoreas præsident, Park Geun-Hye, kalder sprængningen endnu et eksempel på den nordkoreanske leder, Kim Jong-uns, "maniske hensynsløshed".

Den danske udenrigsminister opfordrer til, at der kommer gang i drøftelserne mellem Nordkorea, Sydkorea, USA og Kina om at få lavet en fredelig afslutning på atomprogrammet.

- Vi må tilskynde Nordkoreas nabolande til at lægge pres på, siger han.

Nordkorea fejrer fredag dagen for landets grundlæggelse i 1948.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst