Udland

Dansk nødhjælpsarbejder i Nepal: De har mistet alt

En traumatiseret kvinde med fem sårede børn gør et stort indtryk på en erfaren nødhjælpsarbejder i Nepal.

- Hun har mistet alt, og hendes børn er sårede.

Sådan fortæller Erik Johnson, som leder katastrofekoordineringen i Folkekirkens Nødhjælp, om en kvinde han mødte i en nepalesisk provins lørdag.

Sammen med blandt andre Danmarks ambassadør i Nepal, Kirsten Geelan, var Erik Johnson taget til byen Bhaktapur, som er en forstad til hovedstaden Kathmandu, for at dele mad ud til over 1000 familier, som mangler både mad og alle køkkenredskaber til at tilberede deres egne måltider.

I mængden af nødlidende nepalesere i forstaden, stod en kvinde i 40'erne med sammen med sine fem børn. Selvom Erik Johnson med egne ord er blevet hård af erfaring, har kvinden alligevel taget plads i hans tanker.

- Hun er traumatiseret, hele hendes hjem er forsvundet og hendes børn er sårede. Hun har mistet alt, simpelthen alt. Hun blev ved med at gentage, "jeg har mistet alt, jeg har intet tilbage". Det gjorde et stort indtryk på mig, siger katastrofekoordinatoren til Ritzau.

Mens Erik Johnson på et tidspunkt kan sætte sig i et fly og flyve hjem til Danmark, er fremtiden langt mere uvis for kvinden og hendes børn.

- Det kommer til at tage mange år for hende at genetablere sit liv. Jeg har oplevet sådan en situation mange gange, men jeg bliver stadig rørt og føler mig hjælpeløs. Hendes historie kan vi gange et par millioner gange i Nepal, siger Erik Johnson med tanke på de over otte millioner mennesker, som er berørt af jordskælvet.

Den hårde skæbne, som har ramt kvinden, er nemlig langt fra enestående i et land, hvor ruinerne indtil videre har kostet over 7000 mennesker livet.

- Jeg har mødt folk, som var ude på markerne, da jordskælvet ramte. Da de kom tilbage til landsbyerne, var deres huse styrtet sammen og dem, de elskede, lå døde i ruinerne.

Så tænker man "åh Gud", siger Erik Johnson på en telefonforbindelse fra Kathmandu.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.