Udland

Dansk økonom: Syrizas valgsejr er godt for stabiliteten

Genvalget af Alexis Tsipras som græsk regeringsleder lover godt for gennemførelse af spareplaner, mener økonom

Med Syrizas overbevisende sejr ved søndagens parlamentsvalg i Grækenland er der udsigt til, at Grækenland vil gennemføre de besparelser og privatiseringer, som landets internationale kreditorer har stillet som betingelse for at yde nye milliardlån.

Det mener Ulrik Bie, cheføkonom i Nykredit.

Syriza med den 41-årige premierminister Alexis Tsipras i spidsen står ifølge de foreløbige prognoser til at få over 35 procent af stemmerne, og dermed kan Syriza fortsætte koalitionen med det nationalistiske parti De Uafhængige Grækere.

- Vi vurderer, at en stabil regeringskoalition under Tsipras giver de bedste forudsætninger for, at aftalen med trojkaen (långiverne, red.) vedtages og implementeres, skriver Ulrik Bie i en kommentar til valgets resultat.

- Ingen tvivl om, at der venter hårde forhandlinger angående for eksempel privatiseringer, men når det gælder omskabelsen af det græske samfund og afskaffelsen af de mange privilegier i den private sektor, er Syriza bedst placeret til at få ændringerne ført ud i livet, tilføjer han.

Alexis Tsipras er den første premierminister i Grækenland, der er blevet genvalgt i landets seks år lange økonomiske krise. Og opbakningen til Tsipras og Syriza overgik selv de mest positive meningsmålinger.

- Tsipras er igen den opstigende stjerne i landet. Han har vist sig at være overlegen både inden for sit eget parti og i landet, siger Theodore Couloumbis, professor i politik ved universitetet i Athen, til Wall Street Journal.

En fortsættelse af koalitionen har ifølge Ulrik Bie fra Nykredit den fordel, at Grækenland ikke skal bruge mange uger på regeringsforhandlinger og dermed umiddelbart kan fortsætte implementeringen af aftalen med de internationale kreditorer.

Den altoverskyggende opgave for regeringen bliver nu at få styr på den græske stats store gæld. Det vil ifølge Ulrik Bie kræve "årtier med tilbageholdenhed og smalhals".

- Dagens valg muliggør begge dele, selvom vi helt sikkert ikke har haft det sidste græske drama, mener Nykredits cheføkonom.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.