Dansk ønske om lave datapriser overhørt i EU-forhandlinger

EU-Rådet er enige om et standpunkt for, hvor meget det skal koste at købe adgang på andre landes datanetværk.

Danmarks ønske om et lavere prisloft for, hvor meget det skal koste at købe adgang på andre landes datanetværk, blev ikke efterkommet på fredagens rådsmøde i Bruxelles.

- Debatten viste, at der var opbakning fra en lang række lande til Danmarks forslag, men der var ikke flertal for det i rådet, siger klima,- energi- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V).

EU's medlemslande er blevet enige om en pris på 10 euro per gigabyte i 2017, som gradvist skal falde til 5 euro i midten af 2021.

Det bliver nødvendigt for teleselskaber at købe adgang på hinandens netværk, når det til sommer bliver frit at bruge data overalt i EU.

Dermed skal et dansk teleselskab for eksempel betale et spansk teleselskab for den mængde data, som en dansker bruger på sin ferie i Spanien.

Lars Christian Lilleholt frygter, at de høje priser vil betyde så store omkostninger for danske teleselskaber, at mobilregningerne vil ryge i vejret.

Han har ikke opgivet kampen om et billigere prisloft endnu.

- Vi arbejder videre nu, og der kommer en videre proces, hvor vi skal forhandle med parlamentet, og her er der stor opbakning til, at roamingpriserne skal ned, siger han.

EU-Parlamentet er også blevet enige om et standpunkt, der er noget lavere en rådets vedtagelse.

De foreslår, at prisloftet skal være på fire euro, faldende til én euro per gigabyte i 2021.

Trilogforhandlingerne er det sidste led i EU's beslutningsproces. Her skal repræsentanter fra alle tre EU-institutioner blive enige om lovgivningen, inden den kan træde i kraft.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.