Dansk Oscar-bud slået af norsk drama i prisuddeling

Da Nordisk Råd tirsdag uddelte deres fornemme priser, måtte holdet bag "Under Sandet" gå tomhændet derfra.

Joachim Trier fra Norge tog prisen - for næsen af Danmark. Foto: Sara Gangsted/Scanpix

Joachim Trier fra Norge tog prisen - for næsen af Danmark. Foto: Sara Gangsted/Scanpix

DANMARK:Selv om det danske drama om sergent Carl Leopold Rasmussen og de tyske drenge, der rydder miner, har gået sin sejrsgang og endda er blevet udpeget af Det Danske Filminstitut til at være det bedste, danske bud på en Oscarvinder næste år, blev det ikke den, der fik æren af at løbe med årets filmpris, der blev uddelt af Nordisk Råd tirsdag.

Det blev i stedet filmen "Louder Than Bombs", der løb med den fornemme filmpris.

Den norske instruktør og manuskriptforfatter Joachim Trier modtog prisen sammen med manuskriptforfatteren Eskil Vogt og producent Thomas Robsahm i DR Koncerthuset i København.

- Joachim Trier og hans team har begået en kunstnerisk bedrift, som er et udtryk for fortællekunst på et helt nyt plan. Den komplekse opbygning, den følelsesmæssige dybde og evnen til at splitte klichéer ad burde gøre dette værk til fast pensum på filmskoler over hele verden, lød det i begrundelsen.

Nordisk Råd uddelte i alt fem priser, der foruden æren også indbringer 350.000 kroner til de dygtige vindere.

Selv om den populære og anmelderroste film "Under Sandet" ikke fik en pris, trak Danmark dog alligevel hele to statuetter hjem.

Blandt andet vandt danske Hans Abrahamsen Nordisk Råds musikpris for sangcyklussen "Let Me Tell You".

- Det følelsesmæssige udtryk er fantastisk detaljeret og stærkt i sine mange facetter, især i den lange, afsluttende sang, hvor værkets mange forgreninger sammenfattes og binder hele konceptet sammen, lød det i begrundelsen.

Foruden musikprisen var det den danske app "Too Good To Go", der kæmper mod madspild, der fik Nordisk Råds miljøpris.

- Initiativet er helt i tråd med de nye verdensmål for bæredygtig udvikling, som blandt andet har fokus på at reducere madspild og ressourceforbrug i øvrigt, lød begrundelsen.

Nordisk Råds litteraturpris gik i år til svenske forfatter Katarina Frostenson for digtsamlingen "Sånger och formler" ("Sange og formler", red.). Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris gik til islandske forfatter Arnar Már Arngrímsson for bogen "Sölvasaga unglings" ("Sølvi, sagaen om et ungt menneske", red.).

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.