Kultur

Dansk Oscar-kandidat får stor filmpris

Gustav Möller får Nordisk Film Prisen for sin spillefilmsdebut som instruktør, "Den Skyldige".

Det er instruktør Gustav Möller (til venstre), der vinder årets Nordisk Film Pris for sin debutfilm Den Skyldige. Filmen er den danske kandidat til en Oscar-statuette.

Det er instruktør Gustav Möller (til venstre), der vinder årets Nordisk Film Pris for sin debutfilm Den Skyldige. Filmen er den danske kandidat til en Oscar-statuette.

KØBENHAVN:Nordisk Film Prisen og 112.000 kroner blev torsdag aften overrakt til den svenskfødte filminstruktør Gustav Möller, som i år har debuteret som spillefilmsinstruktør med gidseldramaet "Den Skyldige".

Filmen har i skrivende stund solgt mere end 140.000 billetter i Danmark og høstet store roser fra anmelderne i både Danmark og udlandet.

Ifølge britiske The Guardian er filmen et "mesterstykke i filmisk spænding".

- Med sin første spillefilm, "Den Skyldige", viser Gustav Möller meget konsekvente valg, åbenlyse og bemærkelsesværdige evner for filmisk fortællekunst, fintfølende sans for genre og en detaljebevidst personinstruktion, sagde formand for priskomitéen Mikael Rieks i sin tale til den danske instruktør.

Nordisk Film Prisen uddeles sammen med Nordisk Film Fondens to øvrige hæderspriser prisuddelingen "Isbjørnen", der finder sted i Nordisk Films studier i Valby.

Ove Sprogøe Prisen, som gives til en dansk skuespiller, der har gjort en usædvanlig indsats på tv, film eller teater, gik i år til skuespillerinden Katrine Greis-Rosenthal, som sammen med prisen modtager 50.000 kroner.

Katrine Greis-Rosenthal har især markeret sig i rollen som den jødiske rigmandsdatter Jakobe i Bille Augusts "Lykke Per" og er lige nu aktuel i TV2's dramaserie "Kriger".

Endelig blev Erik Ballings Rejselegat på 75.000 kroner overrakt til skuespillerne Ditte Hansen og Louise Mieritz, som står bag tv-serien og komediefilmen "Ditte og Louise".

- I har med jeres serie og jeres film kastet jer ud i en genre, i nogle tematikker og på en måde som de færreste tør at prøve kræfter med, og I lander på begge ben og har på vejen provokeret og rykket både publikum og branchens grænse, siger Lina Flint, producer hos Nordisk Film Spring, i sin motivationstale til de to skuespillere.

Det er andet år i træk, at de tre hovedpriser uddeles i en samlet prisuddeling.

/ritzau/