Dansk pilotformand: Vi var tæt på at give op

Det vigtigste har været at sikre medlemmerne større tryghed i ansættelsen, siger formand for pilotforening.

Den administrerende direktør for SAS, Rickard Gustafson, informerede om aftalen med selskabets piloter på et pressemøde torsdag aften i Stockholm.

Den administrerende direktør for SAS, Rickard Gustafson, informerede om aftalen med selskabets piloter på et pressemøde torsdag aften i Stockholm.

KØBENHAVN:Pilotstrejken hos luftfartsselskabet SAS blev torsdag aften afblæst.

Parterne landede efter maratonforhandlinger en aftale, der sikrer piloterne jobtryghed og lønstigninger på sammenlagt næsten 11 procent de næste tre år.

Med aftalen er der sat stopper for en strejke, der varede syv dage. Men det holdt hårdt, lyder det fra René Arpe, der er formand for Dansk Pilotforening.

- Det sidste døgn har være enormt krævende, og vi har været tæt på at give op.

- Men efter at have lagt et betydeligt pres på vores arbejdsgiver er det lykkedes os at finde sammen og blive enige om en aftale, som stopper strejken, siger René Arpe i en pressemeddelelse.

En del af konflikten er desuden gået på arbejdstid og vagtplaner.

Piloterne har ønsket en større grad af forudsigelighed for, hvornår de arbejder og har fri.

Omkring 60 procent af piloterne har frem til nu arbejdet på en variabel vagtplan, hvor de først kender deres arbejdstid, to uger før at månedens vagtplan træder i kraft.

Med aftalen falder den andel til 40 procent, mens de resterende vil arbejde i et fast rul.

Et fast rul betyder hos SAS, at piloterne arbejder fem dage, har fri fire dage, arbejder fem dage og så videre.

Ud over flere penge i lønposen har de over 1400 strejkende piloter også fået sat en stopper for, at SAS "ensidigt kan diktere aftaler", lyder det.

Kort før forhandlingerne mellem piloterne og ledelsen begyndte den 11. marts, fjernede SAS to samarbejdsaftaler, som regulerer piloternes jobsikkerhed og mulighed for at optjene anciennitet.

Til Ritzau uddyber René Arpe, at piloterne i hans øjne "er kommet godt ud af overenskomstforhandlingerne".

- Vi har fået vores ansættelsestryghed tilbage, vi har fået piloternes karriereveje tilbage, vi har fået en rimelig lønudvikling, og så har vi aftalt nogle deltidsordningerne, som er en stor fordel for piloterne, siger han.

Han afviser, at tilliden mellem SAS-ledelsen og piloterne skulle have lidt et knæk. Fokus er på at få alle fly i luften igen.

- Klimaet mellem piloterne og dem, som vi har mødt i overenskomstforhandlingerne, er ganske udmærket. Der bliver givet lidt og taget lidt. Men jeg er sikker på, at vi sagtens kan arbejde sammen fremover også, siger René Arpe.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.