Dansk rejseprojekt vinder europæisk pris

For første gang vinder danskere den europæiske Ungdomskarlspris for deres projekt "Vores Europa".

Udland 27. maj 2014 19:32

For tiden bliver Den Europæiske Union kritiseret til højre og venstre. Og det netop overståede EU-parlamentsvalg er blevet udråbt som et protestvalg, da EU-kritiske partier gik markant frem.

Men der findes også europæere, der ikke er modstandere af unionen, men i stedet prøver at finde en fælles europæisk identitet, og som vil kommunikere på tværs af landegrænser.

To af dem er danskerne Elena Askløf og Peter Laugesen, som tirsdag er blevet hædret med den europæiske Ungdomskarlsprisen for deres projekt "Vores Europa". Det er første gang, at prisen - en slags lillebror til den store Karlspris - er gået til Danmark.

I et år har Elena Askløf og Peter Laugesen, der er i starten af 20'erne, rejst rundt i 24 forskellige europæiske lande, hvor de boede hjemme hos unge mennesker. Det er der kommet radioprogrammer, film, artikler, interviews og billeder ud af.

Selv forklarer de projektet "med at prøve at samle ungdommen i Europa" sådan på dets hjemmeside:

- Vi mærker en personlig nødvendighed af denne oplysende og dannende rejse, hvor vi vil finde ud af, hvem og hvor vi er som generation - hvad laver unge mennesker, og hvordan er deres handlemuligheder?

Tusindvis af unge europæer er blevet interviewet af de to danskere om deres uddannelses- og arbejdsforhold.

I løbet af deres 12 måneders lange rejse har de også været i direkte kontakt med 21 efterskoler. Via Skype har de to danskere to gange om måneden skypet med efterskoler og prøvet at give et nutidsbillede af situationen i Europa.

Ungdomskarlsprisen bliver uddelt hvert år til projekter, som styrker unges europæiske identitet, samarbejde og integration.

Med førstepladsen vinder Elena Askløf og Peter Laugesen også 5000 euro og en invitation til at besøge EU-Parlamentet.

Konkurrencen er åben for unge mellem 16 og 30 år, og i alt 370 projekter deltog. Den hollandske ungdomskongres JouwDelft & Co fik en andenplads, mens tredjepladsen gik til det cypriotiske træningsprogram Employment4U.

EU-præsident Herman Van Rompuy får torsdag tildelt den "voksne" Karlspris.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...