Dansk skibsreder vidner mod somalisk pirat

Endnu en pirat involveret i kapringen af det danskdrevne skib CEC Future retsforfølges - i USA.

Dansk skibsreder vidner mod somalisk pirat

For anden gang slæber USA en pirat i retten, der er anklaget for at have været involveret i kapringen af det dansk-drevne fragtskib CEC Future fra rederiet Clipper i 2008.

Rederiets direktør Per Gullestrup skal vidne mod piraten Ali Mohamed Ali i august.

- Vi er meget tilfredse med, at USA retsforfølger de pirater, der mistænkes for disse alvorlige forbrydelser, siger Per Gullestrup til Ritzau.

- Vi samlede beviser mod piraterne i form af numre på dollarsedlerne i den løsesum, der blev kastet ned, billeder, dna og vidneudsagn, siger Per Gullestrup.

Somalieren Ali Mohamed Ali sidder fængslet i USA. Han er under anklage for at have medvirket til pirateri, gidseltagning og sammensværgelse i forbindelse med kapringen af CEC Future i Aden-bugten.

Ali's rolle var angiveligt at forhandle med Clipper Group om størrelsen af den løsesum rederiet skulle betale for at få frigivet sit skib og den 13 mand store besætning efter 71 dages kapring.

Ali nægter imidlertid at stå i ledtog med pirater, men hævder, at han blev tvunget til at forhandle på piraternes vegne, fordi han er god til engelsk.

Ali fik angiveligt, hvad der svarer til omkring en halv million danske kroner for sine forhandlerevner ud af en løsesum på, hvad der svarer til omkring 10 millioner danske kroner.

En anden pirat, Jama Idle Ibrahim, blev i 2011 idømt 25 års fængsel ved en domstol i Washington for sin medvirken til kapringen af Clipper-skibet. Jama Idle Ibrahim havde ikke fået millioner nok efter løsgivelsen af det danske skib.

Han blev pågrebet, da han i april 2010 igen sejlede ud på havet for at kapre skibe. Han kunne bare ikke kende forskel på handelsskibe og amerikanske krigsskibe. Så han angreb det amerikanske marinefartøj USS Ashland.

Men så klappede fælden.

/ritzau/