Filmanmeldelse

Dansk spion: En familiefortælling med store armbevægelser

Ekstremt underholdende og velproduceret dokumentarfilm

Søren og Michael Haslund-Christensen er her i Kina for at møde det mongolske folk, lige som deres far og farfar Henning gjorde det for snart 100 år siden.

Søren og Michael Haslund-Christensen er her i Kina for at møde det mongolske folk, lige som deres far og farfar Henning gjorde det for snart 100 år siden.

"Dokumentar: Fædre og Sønner"

"Fædre og Sønner" fortæller historien om Michael Haslund-Christensen og hans far, Søren Haslund-Christensen. Førstnævnte er dokumentarist og opdagelsesrejsende, mens sidstnævnte er den tidligere hofmarskal for H.M. Dronningen samt generalmajor ved Jyske Division.

Sammen dykker de to ned i et stykke af deres familiehistorie, da de både undersøger farfaren Henning Haslund-Christensens liv og gerninger samt går i hans fodspor som opdagelsesrejsende i Sinkiang-provinsen i det nordvestlige Kina.

Her kom Henning som en af de allerførste nogensinde helt ind bag facaderne ved nogle af de Mongol-stammer, der holdte til der. Dette foregik i den første tredjedel af 1900-tallet, og seeren kommer med tilbage i tiden ved hjælp af gamle optagelser og fotografier.

Dette maleri fra Søren Haslund-Christensens storhedstid som hofmarskal pryder Herlufsholms vægge.

Dette maleri fra Søren Haslund-Christensens storhedstid som hofmarskal pryder Herlufsholms vægge.

Men jo dybere man kommer i denne historie, des flere skeletter begynder der at drysse ud af skabet. For lige pludselig er den fredelige og smilende eventyrer indblandet i spionage og storpolitik, der har at gøre med optakten til 2. verdenskrig og etniske udrensninger.

Titlen "Fædre og Sønner" giver måske ikke anledning til at tænke på eventyr og opdagelsesrejsende, og det er der en ganske god grund til. For filmen handler faktisk slet ikke om Hennings bedrifter. Disse bedrifter er blot rammen om den egentlige fortælling: Forholdet mellem far og søn i tre generationer i en af de højest profilerede familier i dansk historie.

Og det forhold er værd at dykke ned i. Den ældste Haslund-Christensen var aldrig hjemme på grund af sine rejser til det fjerne østen, der tog flere år ad gangen. Han døde på rejse i Kabul, da sønnen Søren var ung. Denne mangel på struktur og nært forhold til en far, som han idoliserede, drev ham ind i en militær karriere, hvor han var en stor succes.

Han siger så i dokumentaren, at hans holdning som voksen var, at "militæret kom frem for alt", og denne holdning skabte en kløft til den yngste medvirkende Haslund-Christensen, som blev rebel og militærnægter og tog på årslange opdagelsesrejser ud af landet - faktisk meget som sin farfar Henning.

"Fædre og Sønner" vil mange ting, og de lykkes med det meste. Man får meget historie med ud fra biografsalen om Henning Haslund-Christensen, etniske udrensninger i Kina, optakten til 2. verdenskrig, man får noget om nuværende kinesisk kultur at vide, alderdommens kvaler, der er såmænd også lidt om Herlufsholm og så videre og så videre.

Man kommer med ind til de mongolske familier i ”Fædre og Sønner”.

Man kommer med ind til de mongolske familier i ”Fædre og Sønner”.

I to tredjedele af dokumentaren fletter instruktør Andreas Dalsgaard elegant de mange "udspringer"-historier ind i kernehistorien om familieforholdet. Problemet er, når far og søn rejser i farfarens fodspor og tager til Sinkiang-provinsen. Det er der absolut ingen grund til, at de gør, for de finder sådan set ikke ud af noget nyt.

De rejser bare rundt i det område, Henning gjorde for snart 100 år siden. Men dette område har været offer for en grundig og grusom etnisk udrensning (som farfar Henning ufrivilligt måske havde lidt medskyld i), så det er ikke er til at genkende fra de gamle billeder. Området er i stedet bare "endnu en storby", mens den mongolske kultur her i Kina er blevet kommercialiseret og plat.

Man møder godt nok efterkommerne af Hennings venner, men ingen af dem kan rigtigt huske deres forældre eller Henning for den sags skyld, så det ender med en omgang rygklapperi og turistfotos.

Der er nogle få lysende øjeblikke i Østen, men segmentet er en øjebæ i en ellers ekstremt underholdende og velproduceret dokumentar.

"Fædre og Sønner"

  • Danmark, 2018
  • Instruktør: Andreas Dalsgaard
  • En time og 25 minutter
  • Ikke censureret, derfor frarådes den under 15
  • Danmarkspremiere

Brugeranmeldelser


Anmeld anmeldelsen

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld anmeldelsen

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.