Dansk topdiplomat får nøglerolle med at reformere FN

Jens Christian Wandel skal stå i spidsen for den største reformpakke i FN i cirka 50 år.

En dansk topdiplomat skal være med til at forny FN, som er mere end 70 år gammel.

Jens Christian Wandel har sat sig i stolen som særlig rådgiver for generalsekretæren.

Den nyudnævnte rådgiver skal stå i spidsen for en reformpakke, som han selv kalder den største samlede reformpakke, som FN har lavet i cirka 50 år.

Han skal i den nyoprettede stilling sikre koordineringen mellem udviklingsbistand, fred og sikkerhed samt administration under en samlet reform.

- Min rolle er at rådgive generalsekretæren, så vi kan skabe fremdrift. Der er brug for én, der kun beskæftiger sig med det, siger Jens Christian Wandel.

- De samme mennesker, der kører toget hver dag, kan ikke reparere og bygge toget om, mens det kører, du bliver nødt til at have en ekstra struktur for at gøre det.

Han satte sig i stolen i sidste uge og skal rådgive og koordinere på tværs af FN's mange organisationer.

Det er FN's generalsekretær, António Guterres, der pegede på den 56-årige dansker til jobbet, der har siddet i FN i flere år.

- Jeg har en ret dyb erfaring omkring FN, og jeg har været meget involveret i store forandringsprocesser tidligere, siger Jens Christian Wandel.

Generalsekretæren har besluttet at oprette en afdeling, der skal ledes af vicegeneralsekretæren og chefen for kabinettet, og Wandel er ansat til at holde det kølige overblik.

Den nye stilling bærer udfordringer med sig, når omkring 193 medlemslande har deres egen dagsorden.

- Kompleksiteten i sig selv bliver en udfordring, mange dele af systemet skal rykke på samme tid.

- I så stort et system kan der være kræfter både indefra og udefra, der prøver at modarbejde reformen eller vil have, at den er på en lidt anden måde, siger Jens Christian Wandel.

Diplomaten har tidligere bestridt en toppost i FN.

Han blev i 2012 chef for FN's udviklingsprogram, UNDP, dermed var han den højest placerede dansker.

- Sidste år tog jeg pension. Så jeg har været ude af systemet. Men det er klart, at når generalsekretæren og de andre peger på, at der skal ske noget, så vil jeg gerne være med til at hjælpe, siger han.

Jens Christian Wandel sidder igen i toppen af FN, og han regner med, at reformerne er færdige om to-tre år, hvorfor strukturen er midlertidig.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.