Cocktail af corona og olieuro giver danske aktier styrtdyk

Det toneangivende aktieindeks i Danmark åbnede handlen mandag med et fald på over seks procent.

Det danske aktiemarked styrtdykker mandag efter weekend med uro og store prisfald på oliemarkedet og yderligere udvikling i spredningen af corona med spredning i USA og nedlukning i dele af Italien. (Arkivfoto)

Det danske aktiemarked styrtdykker mandag efter weekend med uro og store prisfald på oliemarkedet og yderligere udvikling i spredningen af corona med spredning i USA og nedlukning i dele af Italien. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:Det danske aktiemarked er startet ud med et styrtdyk mandag morgen. Det toneangivende indeks i Danmark, C25-indekset, faldt med over seks procent fra handlens start.

Til sammenligning har indekset i sin levetid siden 2016 ikke oplevet et dagsfald på mere end 3,8 procent.

I den første times handel har markedet dog rettet sig op, og klokken lidt i ti ligger indekset til et fald på lidt under fire procent. Det svarer til, at indeksets selskaber samlet har tabt markedsværdi for over 80 milliarder kroner.

Mandag åbnede handlen efter en weekend med nye udviklinger i antallet af coronatilfælde i USA samt mere vidtgående tiltag for at inddæmme spredningen i Italien. Her er dele af landet lukket ned.

Samtidig har olieprisen taget et dyk, efter forhandlinger mellem de olieproducerende lande er gået i hårdknude.

Det er tilsyneladende en cocktail, der altså sender aktiemarkeder i hele Europa ud i store fald.

I Norge, hvor særligt den faldende oliepris også spiller en rolle, er det toneangivende indeks åbnet med et fald på over ti procent.

I Sverige er handlen åbnet med et fald på næsten syv procent. Også i Tyskland og Frankrig er der større fald på de toneangivende indeks.

Uroen på oliemarkederne kan også ses i Danmark. Mærsk Drilling, som udlejer borerigge og boreskibe til oliebranchen, er fra handlens start mandag faldet med over 20 procent.

Af de 25 toneangivende aktier er det særligt FLSmidth, der er i mine- og cementindustrien, og Danske Bank, der har tabt værdi. Begge selskabers aktier er nede med mindst syv procent.

På et tidspunkt mandag morgen var der fire selskaber med fald på over syv procent i forhold til den kurs, som de lukkede i fredag.

Dermed nærmede de sig den mekanisme ved et fald på ti procent, der udløser en kort tre minutter lang pause i handlen med aktien.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.