Danmark

Danske astronomer finder sukker i rummet

Danske forskere har fundet sukker i en gassky omkring en stjerne. Det giver ny viden, til hvordan liv skabes.

Danske astronomer finder sukker i rummet

Helt sensationelt har danske forskere fundet sukker i en gassky omkring en ung stjerne. Opdagelsen er helt afgørende i forståelsen af livets opståen og muligheden for liv andre steder i universet. Det skriver Experimentarium.dk.

For sukker er nemlig langt mere end et uundværligt tilbehør til morgengrynene. Det søde stof er faktisk et af livets mest elementære byggesten.

Nærmere beskrevet har forskerteamet bag den epokegørende opdagelse, der består af et hold fra blandt andet Københavns Universitet og Aarhus Universitet, fundet nogle simple sukkermolekyler omkring en ung stjerne "blot" 400 lysår væk.

Og det er netop omkring sådanne stjerne-vårharer, at sukkeret kan udvikle sig, fortæller forskningsleder og Lundbeck Junior Group Leader Fellow Jes Jørgensen fra Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

- Resultatet er interessant, for det er lige præcis omkring de her unge stjerner, at de fysiske og kemiske forudsætninger er til stede, for at de simple sukkerstoffer kan udvikle sig til mere komplekse biologiske molekyler, fortæller han.

Gasskyen omkring stjernen kan med tiden udvikle sig til planeter, ligesom Jorden stammer fra en roterende disk omkring Solen, og indholdet af skyen vil derfor også indgå i sammensætningen af planeterne.

Livets byggesten kan altså være til stede allerede i fødslen af planeter.

Ud over sukkermolekylet kaldet glykolaldehyd fandt forskerne forskellige andre organiske molekyler, men fordi glykolaldehyd kan indgå i forbindelse, der kan blive til RNA, som al liv på Jorden er baseret på, har det fået størst opmærksomhed.

- Det er lettere end frugtsukker og andre sukkerarter, vi kender fra vores mad, men i struktur er det ikke meget anderledes end det, vi putter i kaffen, siger Jes Jørgensen.

Dog vil det ikke smage sødt, hvis man satte tungen på det, for det er en meget simpel form for sukker.

Opdagelsen har i den grad sat tankerne om liv andre steder i rummet i gang.

- Jeg vil i hvert fald sige det sådan, at det er ikke blevet mindre sandsynligt, at der er liv andre steder i Universet, siger Jes Jørgensen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.