Danske Bank kender ikke omfang af lyssky overførsler

Danske Bank har trods stor undersøgelse ikke afdækket, hvor mange penge der er blevet hvidvasket i banken.

Danske Bank har ikke været i stand til at afdække omfanget af mistænkelige transaktioner i Estland, som har været centrum i en stor sag om hvidvask.

Det oplyser Danske Bank i en meddelelse onsdag, hvor banken fortæller, at man vil donere 1,5 milliarder kroner til bekæmpelse af økonomiske kriminalitet.

På et pressemøde fortæller Ole Spiermann, partner i advokatfirmaet Bruun & Hjejle og leder af Danske Banks interne undersøgelse, at man har undersøgt antallet af mistænksomme kunder, men ikke de specifikke transaktioner, da der er millioner og atter millioner.

- Vi kan ikke svare på, hvor mange af de undersøgte transaktioner er mistænksomme. Vi har ikke analyseret transaktioner og har ikke retvisende estimat. Men vi vil forvente, at en stor del af "flowet" (af penge red.) er mistænkeligt.

- Det vil være en underdrivelse at sige, at man ikke kan udelukke, at mange af de mistænkelige transaktioner, har været kriminelle. Men det er op til myndighederne at afgøre, siger Ole Spiermann.

Berlingske Business har tidligere afsløret, at mistænkelige pengestrømme på mindst 53 milliarder kroner er blevet ført gennem bankens estiske filial fra 2007 til 2015.

Danske Bank har det seneste år været i gang med en intern undersøgelse af sagen. Men banken er altså ikke nået frem til, hvor store lyssky overførsler der har været gennem den estiske filial.

Det på trods af at man har gennemgået 15.000 kunder i den estiske afdeling med samlede transaktioner for 1492 milliarder kroner. 6200 af de kunder er undersøgt i bund, og her vurderes "langt hovedparten" at have haft mistænkeligt transaktioner.

Danske Bank har tidligere meldt ud, at man ikke vil tjene penge på de potentielle ulovligheder i Estland, og at man derfor ville donere "op til" 1,5 milliarder kroner til godgørende formål.

Fondens formål bliver nu beskrevet som:

- (fonden red.) vil blive oprettet med det formål at støtte tiltag til bekæmpelse af international økonomisk kriminalitet, herunder hvidvask, blandt andet i Danmark og Estland, skriver Danske Bank.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.