Danske Bank: Krisen slipper langsomt taget i Danmark

Dansk økonomi har det fortsat svært, men risikoen for recession driver over, konkluderer Danske Bank.

Danske Bank: Krisen slipper langsomt taget i Danmark

Der er små tegn på, at krisen i løbet af de kommende år vil slippe sit tag i Danmark. Men det kommer til at gå meget langsomt.

Danskerne må indstille sig på yderligere et par år på smalkost. Boligmarkedet er fortsat skrøbeligt, ledighedskurven er ikke knækket, og væksten i økonomien er meget beskeden.

Det konkluderer Danske Dansk i en ny prognose, hvor banken spår en vækst på 0,7 procent i 2013 og 1,6 procent i 2014.

Det er markant bedre end i år, hvor banken forventer et faldt i væksten (BNP) på 0,5 procent.

- Dansk økonomi har balanceret på kanten af recession i over to år, men når vi kigger fremad, forventer vi, at krisen langsomt slipper sit tag i dansk økonomi, konkluderer cheføkonom Steen Bocian, men tilføjer:

- Selv om vi således er optimister på dansk økonomis vegne, er det værd at understrege, at vi alene forventer en gradvis økonomisk bedring.

Danske Bank baserer især den spirende optimisme på en fremgang i det private forbrug og stigende disponible indkomster i 2013 som følge af blandt andet skattelettelserne.

- Danskernes forbrugslyst er allerede stigende, og med udsigten til stigende disponible indkomster i 2013, for første gang siden 2010, er der grund til at vente forbrugsvækst, konkluderer Danske Bank i prognosen.

I forhold til tidligere prognoser indeholder Danske Banks nye vækstskøn en nedjustering af forventningen til væksten i år, og når det gælder 2013. Det hænger sammen med, at dansk eksport er under hårdt pres på grund af den europæiske krise.

Først i 2014 vil væksten nærme sig "det normale", spår Danske Bank. Og det er også først her, at man forventer stigninger i huspriserne og beskæftigelsen. De kommende halvandet år vil Danmark fortsætte med at tabe arbejdspladser.

- Vi forventer et fald i beskæftigelsen på cirka 15.000 personer frem til midten af 2013, vurderer Steen Bocian og Co.

Når det gælder huspriserne, har økonomerne i Danske Bank svært ved at få øje de store ændringer. Der er i hvert fald ikke lagt op til mærkbare prisstigninger.

- Men når vi når frem til 2014, regner vi dog med, at de nogenlunde vil følge med inflationen i øvrigt, konkluderer prognosen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.