EMNER

Danske Bank overvejer chefers bonusordninger

Direktører kan hæve millioner i bonus, alt imens skattekroner redder deres forretning

Danske Banks topchef Peter Straarup fik i fjor én million kroner i bonus oven i sin løn på 6,1 million kroner. Dertil kom fire millioner kroner i aktionoptioner og betingede aktier, som han nu må undvære.

Danske Banks topchef Peter Straarup fik i fjor én million kroner i bonus oven i sin løn på 6,1 million kroner. Dertil kom fire millioner kroner i aktionoptioner og betingede aktier, som han nu må undvære.

KØBENHAVN:Milliarder af skattekroner bruges i disse dage på at redde banker fra den rasende finanskrise verden over - men samtidig kan bankdirektører i princippet hæve millioner i bonusordninger. Herhjemme overvejer Danske Bank fremtiden for bankens bonusordning, siger pressechef Jonas Torp. - Både politikernes tiltag og markedsudviklingen generelt vil helt givet få en betydning, siger Jonas Torp. Den danske redningspakke til banksektoren, som er en aftale mellem regeringen, Nationalbanken og Finansrådet, har nok sat en stopper for aktieoptionsordninger de næste to år, men hindrer ikke udbetaling af kontante bonuser. - På baggrund af det skal vi selvfølgelig se, hvordan vi bedst honorerer vores medarbejdere. Vi har ikke taget en endelig beslutning endnu, men det er givet, at det kommer til at få betydning i nedadgående retning. Det er en bestyrelsesbeslutning i sidste ende, siger Jonas Torp. I 2007 modtog Danske Banks ordførende direktør Peter Straarup én million kroner i kontant bonus oven i sin løn på 6,1 millioner kroner, fremgår det af bankens regnskab. Dertil kom i alt fire millioner kroner i aktieoptioner og betingede aktier, men dem må han altså nu undvære de næste to år som konsekvens af redningspakken til banksektoren. Chefen for Tysklands største bank, Deutsche Bank, Josef Ackermann, har netop annonceret i den tyske avis Bild, at han frasiger sig sin årlige millionbonus for at "vise solidaritet med de ansatte i banken i disse krisetider". Bankdirektørens udmelding kommer samtidig med, at den Den tyske Forbundsdag i Berlin fredag godkendte regeringens store redningspakke på 3600 milliarder kroner for finanssektoren. Den tyske økonomiminister opfordrer andre bankdirektører til at følge Deutsche Banks eksempel. Andre direktører har mindre velvilligt måtte vinke farvel til bonusmillionerne. Under hårdt pres fra regeringen måtte chefen for den fransk-belgiske bank Dexia, Axel Miller, aflevere en bonus på tre millioner euro (22 millioner danske kroner) tilbage. Dexia havde lidt enorme tab på amerikanske investeringer og overlevede kun med nød og næppe takket være et milliardtilskud fra franske og belgiske skatteborgere. I bankernes danske brancheorganisation Finansrådet diskuterer man sig i øjeblikket internt frem til nogle overordnede anbefalinger til branchens bonusordninger i lyset af finanskrisen, siger underdirektør Susanne Dolberg, men hun kender ikke til danske bankdirektører, som har konkrete planer om at sige farvel til deres årlige bonus. - Men de fleste bonusordninger er jo knyttet op på virksomhedernes præstationer, og det giver sig selv, at bonus bliver mindre eller forsvinder helt, hvis resultaterne bliver mindre, siger hun. Selvom krisen i banksektoren måske kommer til at betyde, at nogle direktører helt eller delvist må vinke farvel til deres kontante bonusordning, er der formentlig ingen, der kommer til at lide nød./ritzau/