Danske Bank udvider hvidvask-undersøgelse af estisk filial

Omfanget af problemer i Danske Banks estiske filial er værre end frygtet, siger Danske Banks direktør.

Dansk Erhvervs Årsdag Foto: /ritzau/Nicolai Tobias

Dansk Erhvervs Årsdag Foto: /ritzau/Nicolai Tobias

Danmarks største bank, Danske Bank, erkender nu, at bankens estiske filial har haft alvorlige mangler. Derfor udvider banken en undersøgelse af forholdene i filialen, skriver banken i en pressemeddelelse.

I et interview med Berlingske siger administrerende direktør Thomas Borgen, at tingene står slemt til.

- Det bliver en omfattende undersøgelse, da omfanget af problemerne i Estland er meget større, end vi har haft nogen som helst anelse om. Det er værre end frygtet, siger han.

Udtalelsen kommer, på baggrund af en analyse banken selv har gennemført.

Den konkluderer, at flere afgørende mangler har ført til, at banken ikke var tilstrækkelig effektiv til at forhindre, at den estiske filial blev brugt til hvidvask i perioden 2007-2015.

Berlingske har tidligere i samarbejde med den internationale journalistorganisation OCCRP afsløret, at Danske Bank i flere år har ladet regimet i Aserbajdsjan sende milliarder gennem fire konti i storbankens estiske afdeling.

Pengene er blandt andet gået til magtfulde politikere, højtstående embedsmænd og indflydelsesrige mediefolk verden over, der samtidig offentligt har forsvaret regimet.

Avisen har været i besiddelse af detaljerede kontooplysninger og kontoudtog, der viser tusindvis af transaktioner fra 2012 til 2014 gennem Danske Bank fra fire selskaber med tætte forbindelser til regimet i Aserbajdsjan.

Eksperter har vurderet, at Danske Bank ved at undlade at gribe ind over for de højst mistænkelige transaktioner groft har brudt de såkaldte hvidvask regler.

Ifølge Danske Bank har foreløbige undersøgelser af den estiske filial vist, at der manglede kultur og ledelsesmæssigt fokus på risikoen for, at banken kunne hvidvaskes til penge. Samt manglende kontroller og overvågning.

Banken mener selv, at der i dag er et langt stærkere ledelsesmæssigt fokus på området, samt bedre rutiner og kontroller. Det skriver banken i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.