Danske eksperter og it-udstyr skal tage en tørn i Nepal

Eksperter fra Beredskabsstyrelsen skal støtte rednings- og oprydningsarbejde i Nepal efter jordskælv lørdag.

Danske eksperter og it-udstyr skal tage en tørn i Nepal Foto: POLFOTO/AP

Danske eksperter og it-udstyr skal tage en tørn i Nepal Foto: POLFOTO/AP

Regeringen sender nu otte eksperter og it-udstyr fra Beredskabsstyrelsen af sted for at hjælpe i Nepal, som lørdag formiddag dansk tid blev ramt af det kraftigste skælv, som landet har været udsat for i otte årtier.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet søndag aften. Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) er tilfreds med beslutningen:

- Beredskabsstyrelsens folk er erfarne og meget professionelle, og jeg er sikker på, at de vil gøre alt, hvad der står i deres magt, for at støtte op om nødhjælpsarbejdet, så situationen i Nepal kan blive stabiliseret så hurtigt som overhovedet muligt, siger han i pressemeddelelsen.

De danske eksperter skal stå i spidsen for tre FN-kommunikationscentre - dels i hovedstaden, dels i de hårdest ramte områder i Kathmandu-dalen.

De tre kommunikationscentre skal ifølge handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) udgøre kernen i koordinationen af nødhjælpen i Nepal.

- FN har bedt os om at stå for etableringen og driften af de tre centre. Vi har nogle kompetencer i forhold til at få sat sådan noget i gang, og det har FN åbenbart oplevet i andre sammenhænge, siger Mogens Jensen til Ritzau.

Beredskabsstyrelsen har fået bevilget to millioner kroner fra en nødhjælpspulje til at sende eksperterne af sted.

- Det kan ikke udelukkes, at der bliver brug for mere dansk hjælp til Nepal, hvor antallet af omkomne og sårede stiger time for time. Vi er løbende i dialog med både FN og EU, siger Mogens Jensen.

Lørdag oplyste ministeren, at han frigav "op til fem millioner kroner" fra en nødhjælpspulje, som ngo'er i området kunne bruge. Nu lyder det, at der er blevet frigivet 6,25 millioner kroner.

- Vi overvejer jo løbende, hvad der i øvrigt kan gøres. Noget af det, der er behov for, er jo helt basale ting som husly og køkkengrej, så folk kan lave mad, samt vandforsyning, sanitet og også lægeudstyr, siger han.

Søndag er der også blevet sendt et team bestående af tre personer fra Udenrigsministeriet og en person fra Beredskabsstyrelsen til Nepals hovedstad, Kathmandu, for at bistå den danske ambassade og danskere i landet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.