Danske EU-politikere dropper halvdelen af møderne

Stort fravær hos flere af de politikere, danskerne har valgt til EU. Opdateret tirsdag 20. maj kl. 17.00

Jens Rohde er ifølge Politikens undersøgelse én af de politikere, der har størst fravær i EU. Foto: Scanpix
EMNER 18. maj 2014 12:08 - Opdateret 23. maj 2014 08:53

DANMARK: Der er danske medlemmer af Europaparlamentet, som i de seneste fem år er blevet væk fra halvdelen af møderne i de udvalg, hvor de vigtige politiske beslutninger bliver taget. Det viser Politikens gennemgang af flere end 2.000 protokoller fra parlamentets udvalgsmøder i valgperioden 2009-2014.

Dermed svigter parlamentarikerne en del af den opgave, som vælgerne har givet dem, mener Bjarke Møller, direktør i Tænketank Europa, som CO-industri og Dansk Industri står bag:

- Selvfølgelig er det vigtigt, at de møder op i deres udvalg - det er en måde at få indflydelse på. Når vi kun har 13 medlemmer i parlamentet, har vi ikke så meget indflydelse. Så skal vi ikke give det bort ved at blive væk fra udvalg og vigtige afstemninger i parlamentet, siger han til Politiken.

Rohde og Jørgensen havde mest fravær

Blandt danske politikere med et meget stort fravær - fra 41 til 56 procent af alle mødedage - er ifølge parlamentets dokumenter nuværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) samt Jens Rohde (V) og Britta Thomsen (S), som begge søger genvalg ved valget om en uge.

Både Jens Rohde og Britta Thomsen afviser, at de officielle mødeprotokoller giver et korrekt billede af, om de har været til stede ved møderne i parlamentets udvalg. De hævder begge, at de har deltaget i langt flere møder, end det fremgår af protokollerne.

- Jeg er stort set med til samtlige møder, men jeg skriver mig ikke nødvendigvis ind alle steder i huset. Det er lidt tilfældigt, siger Jens Rohde.

- Klager til pressenævnet

Parlamentsmedlem Christel Schaldemose (S), der ligesom Margrete Auken (SF) har været fraværende ved blot 8 procent af sine udvalgsmøder de seneste fem år, mener, at protokollerne giver et præcist

billede af, hvem der har deltaget.

Britta Thomsen er så utilfreds med Politikens fremstilling af sagen, at hun vil klage til Pressenævnet.

Som kun en af to danske EU-parlamentarikere er Britta Thomsen fuldt medlem af to udvalg i EU-parlamentet, Ligestillingsudvalget og Industriudvalget, mens alle øvrige danske EU-politikere kun sidder i et udvalg. Mange møder i de to udvalg finder sted samtidig.

Alligevel viser grafikken i Politikens historie kun Britta Thomsens fravær i det udvalg, hvor fraværet er højest, nemlig Industriudvalget (56 pct.), mens avisen ikke nævner Britta Thomsens lave fravær på 22 pct. i Ligestillingsudvalget.

- Jeg kan jo ikke være to steder på samme tid, og som gruppeformand i Ligestillingsudvalget bliver jeg selvsagt nødt til at prioritere møderne her frem for møderne i Industriudvalget. Politiken fokuserer alene på mit fravær i Industriudvalget, men det er jo dybt useriøst, siger Britta Thomsen i en pressemeddelelse.

NORDJYSKE præciserer:

Politiken har tirsdag 20. maj 2014 skrevet følgende præcisering til historien i dagens avis:

Politiken understregede i noterne til historien, at medlemmerne, der sidder i mere end et udvalg, kun figurerede med deres højeste fraværsprocent. Britta Thomsen (S) var således noteret for en fraværsprocent på 56, hvilket var det højeste i opgørelsen og er helt korrekt, hvad angår industriudvalget, men i ligestillingsudvalget er hendes fraværsprocent 22, og det fremgik ikke. På samme måde stod den fratrådte Søren Søndergaard (N) alene som fraværende i 48 procent af tiden, men i sit andet udvalg havde han et fravær på 25 procent. Det havde efter Politikens opfattelse været mere retvisende, hvis vi også havde nævnt de to lavere fraværsprocenter for de to medlemmer. Politiken skal dog understrege, at der var taget højde for samtlige oplysninger i skemaet over alle medlemmernes indsats.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...