Danske EU-politikere har stort registreret mødefravær

Der er stor forskel på, hvor ofte danske parlamentarikere dukker op til udvalgsmøder.

18. maj 2014 14:40

Der er danske medlemmer af EU-Parlamentet, som i de seneste fem år er blevet væk fra halvdelen af møderne i de udvalg, hvor de politiske beslutninger bliver taget.

Det viser Politikens gennemgang af flere end 2000 protokoller fra parlamentets udvalgsmøder i valgperioden 2009-2014.

Dermed svigter parlamentarikerne en del af den opgave, som vælgerne har givet dem, mener Bjarke Møller, direktør i Tænketanken Europa, som CO-industri og Dansk Industri står bag.

- Selvfølgelig er det vigtigt, at de møder op i deres udvalg, det er en måde at få indflydelse på.

- Når vi kun har 13 medlemmer i parlamentet, har vi ikke så meget indflydelse. Så skal vi ikke give det bort ved at blive væk fra udvalg og vigtige afstemninger i parlamentet, siger han.

Blandt danske politikere med et meget stort fravær - fra 41 til 56 procent af alle mødedage - er ifølge parlamentets dokumenter nuværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) samt Jens Rohde (V) og Britta Thomsen (S). Sidstnævnte søger begge genvalg ved valget om en uge.

Ifølge Britta Thomsen dækker opgørelsen dog kun over en ud af hendes to udvalgsposter. Hun er nemlig både formand for den socialdemokratiske gruppe i EU-Parlamentets ligestillingsudvalg og medlem af industriudvalget.

- De 56 procents fravær gælder kun det ene udvalg, men jeg har jo kun 22 procents fravær i det andet. Jeg bliver sammenlignet med nogen, der kun har ét udvalg, siger Britta Thomsen til Ritzau.

- Man kan ikke være 100 hundrede procent til stede i to udvalg, fordi det sker, at udvalgsmøderne falder på samme tid, tilføjer socialdemokraten.

Hun afviser at have gjort nogle af delene halvt, selvom hun har måttet dele sin tid mellem to udvalg.

Jens Rohde afviser, at de officielle mødeprotokoller giver et korrekt billede af, om parlamentarikerne har været til stede ved møderne i parlamentets udvalg.

- Jeg er stort set med til samtlige møder, men jeg skriver mig ikke nødvendigvis ind alle steder i huset. Det er lidt tilfældigt, siger Jens Rohde.

Parlamentsmedlem Christel Schaldemose (S), der ligesom Margrete Auken (SF) har været fraværende ved blot otte procent af sine udvalgsmøder de seneste fem år, mener, at protokollerne giver et præcist billede af, hvem der har deltaget.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...