Danske EU-politikere: Støtte til udflytning skal stoppe

Hård kritik fra danske medlemmer af EU-parlamentet efter afsløringen af, at LEGO og Vestas har fået millionstøtte i Ungarn og Spanien og kort efter har lukket arbejdspladser i Danmark.

Arkivfoto: Matthew Burnett

Arkivfoto: Matthew Burnett

INDLAND: EU skal ikke give penge til, at danske virksomheder åbner i udlandet, hvis de kort efter lukker samme slags arbejdspladser i Danmark.

Sådan lyder den klare melding fra de danske medlemmer af Europa-Parlamentet (MEP) på tværs af partier:

- Det er fuldstændig vanvittigt. Vi er til grin. Borgerne bliver holdt for nar, siger Rina Ronja Kari, MEP for Folkebevægelsen mod EU.

Fagbladet 3F har afsløret, at Vestas og LEGO har fået millioner fra EU’s Socialfond (ESF) til at uddanne ansatte. Kort efter har de lukket tilsvarende job i Danmark.

Reglerne siger, at fondene ikke må bruges til at flytte en større mængde job fra et land til et andet, men Kommissionen accepterer alligevel brugen af pengene, fordi de er gået til uddannelse.

Den socialdemokratiske MEP’er Ole Christensen har på baggrund af Fagbladets afsløringer stillet en række spørgsmål til Kommissionen, hvor han i detaljer spørger ind til Vestas’ støtte i Spanien:

- Vi har gang på gang set omgåelse af de regler, som forbyder støtte til virksomheder, der udflytter arbejdspladser. Det er bare ikke godt nok. EU-penge må og skal ikke bruges til at støtte virksomheder, som flytter produktionen, siger Ole Christensen, der også er medlem af Europa-Parlamentets beskæftigelsesudvalg.

Afsløringerne kommer efter en række sager, hvor Fagbladet 3F har beskrevet, at en række danske virksomheder de seneste 10 år har lukket mindst 4.500 arbejdspladser i Danmark og modtaget cirka 700 millioner kroner i støtte til opstart eller etablering af nye virksomheder.

- Desværre ser det ud til, at der er et mønster, som ser ud til at fortsætte, hvor man bruger skattemidler til at flytte allerede eksisterende arbejdspladser ud. Det er en uskik, og det er utilstedeligt, siger Anders Vistesen, MEP for Dansk Folkeparti.

Venstres europaparlamentariker, Morten Løkkegaard, peger på, at EU’s fonde ikke længere lever op til deres formål:

- Det er sympatisk nok med fonde, som skal hjælpe fattige dele af EU på fode. Men de stammer fra tidspunkter, der ikke passer til vores dage.

Af samme grund mener han, at EU har et "himmelråbende behov" for at ændre på sine fonde:

- Jeg har for eksempel svært ved at se, at et land som Ungarn skulle have enormt meget brug for støtte. Økonomisk er det rigtigt godt på vej - og i øvrigt har det meget svært ved at overholde de grundlæggende værdier, som EU bygger på, siger Morten Løkkegaard med henvisning til aktuel ballade omkring pressefrihed, menneskerettigheder og demokrati i Ungarn.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst