Danske fængsler er dyre i drift

Regeringsråd anbefaler, at udbyde drift af fængsler til private ligesom i England og Tyskland.

Danske fængsler er dyre i drift

I danske fængsler er der 75 procent flere ansatte per fange end i tyske fængsler.

Det er en af årsagerne til, at det koster dobbelt så meget at drive danske fængsler som tyske, viser en analyse fra regeringens Råd for Offentlig-Privat Samarbejde, som udkommer torsdag, skriver Politiken.

Analysen anbefaler derfor, at politikerne overvejer at udbyde en stor del af opgaverne til private aktører ligesom i Tyskland og England.

En del af forklaringen på de store forskelle i omkostningerne er, at danske fængsler typisk er mindre, og at danske fængselsbetjente varetager både sikkerhed og resocialisering.

Ud af årlige udgifter på i alt 1,25 milliarder kroner til landets otte åbne og fem lukkede fængsler vurderer rådet, at opgaver for en milliard kroner er egnet til udbud.

Men Venstre ser positivt på muligheden, er regeringen mere skeptisk:

- Jeg er skeptisk over for at overlade opgaver med fysisk magtudøvelse til private aktører. Men vi kan sagtens se på, om man kan skabe et bedre samarbejde mellem det private og offentlige på de andre område.

Det sige de radikales retsordfører, Jeppe Mikkelsen, til Politiken.

Men det vil være katastrofalt at opdele opgaverne, så statens personale udelukkende varetager sikkerheden og ikke også resocialiseringen som i dag, mener de fængselsansattes forbund:

- I Tyskland og England står personalet kun for sikkerheden, og så er det klart, at de har brug for færre ansatte. De har blot nogle bevæbnede folk på en ringmur, siger formand Kim Østerbye fra Fængselsforbundet til Politiken.

- Hvis vi i stedet skal gå på en ringmur, bliver personalets tankegang dikteret af det. Studier fra udlandet viser, at det giver en forråelse af personalet, siger han.

Samme tilgang har justitsminister Morten Bødskov (S):

- Der er en årsag til, at vi har dyrere fængsler end Tyskland og Storbritannien. Vi lægger meget vægt på sikkerheden og på at sikre os mod gengangere i fængslerne. Dermed sikrer vi os også bedre mod nye ofre for kriminalitet, siger Morten Bødskov til Politiken.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst