Danske familier får en plovmand mere næste år

Skattelettelser til danskere i arbejde betyder flere penge til gennemsnitsfamilien, forudser Danske Bank.

Danske familier får en plovmand mere næste år

Der er bedre tider på vej til danske familier, efter at reallønningerne har været faldende i et par år.

Landets største bank, Danske Bank, har regnet på, hvad en gennemsnitsfamilie - bestående af to voksne med fuldtidsjob, to børn, parcelhus og bil - kan forvente at have mellem hænderne, når det nye år er skudt i gang. Og banken har gode nyheder.

Familien får i 2013 reelt 460 kroner mere om måneden, end den havde i 2012, lyder det.

Fremgangen skyldes især, at der er skattelettelser på vej til folk i arbejde. Lettelserne, som kommer med skattereformen, består af større beskæftigelsesfradrag og højere topskattegrænse.

For Danske Banks gennemsnitsfamilie, hvor den ene af de voksne betaler topskat, giver det en månedlig besparelse på 726 kroner.

Banken regner desuden ikke med nye prisstigninger på energi, og modsat 2012 er der heller ikke planer om store, nye afgiftsforhøjelser.

Derimod afskaffes den omstridte fedtskat, mens den planlagte nye sukkerafgift er blevet sløjfet. De to ting tilsammen vil spare familien for cirka 150 kroner om måneden i forhold til, hvad Danske Bank hidtil har regnet med.

Til gengæld stiger bundskatten, og bundfradraget sættes ned. Det vil koste familien stort set samme beløb. Desuden peges der på, at effekten af genopretningsplanen, der blev vedtaget i 2010, øger familiens skat med knap 150 kroner om måneden.

- Om familien så faktisk føler sig rigere, er et andet spørgsmål. Deres hus er faldet næsten 400.000 kroner i værdi siden 2007, og der er ikke udsigt til, at det bliver mere værd i 2013, siger privatøkonom Las Olsen, Danske Bank, i en kommentar.

Han vurderer, at beskæftigelsen fortsat vil falde i 2013, og dermed vil jobsikkerheden stadig ikke være god.

- Formentlig kommer familiens forbrug til at stige lidt, når der står lidt mere på kontoen hver måned, men at de for alvor skulle begynde at prioritere forbrug højere end opsparing igen, regner vi ikke med, siger økonomen.

I 2014 forudser Danske Bank i øvrigt, at den positive udvikling kan fortsætte.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.